20gru2011

Ciasteczka półfrancuskie z kolorowym cukrem

Komentarzy: 3

 ciasteczka półfrancuskie z kolorowym cukrem coloured sugar cookies


Chociaż przepisów ciasteczka “do zrobienia” uzbierała się już pewnie z dobra setka, jak myślałam o jakichś dobrych, które na pewno się udadzą, pomyślałam o tych. Smakują podobnie do tych z prawdziwego ciasta francuskiego – lekkie, delikatne, o listkowej strukturze i maślanym smaku, a nie ma problemu z tym, jak by tu znaleźć czas na bawienie się w kilkukrotne wałkowanie i składanie… Dla urozmaicenia postanowiłam w końcu wypróbować patent z kolorowym cukrem, który podpatrzyłam na jakimś zagranicznym blogu. Całkiem fajna sprawa – wystarczą barwniki w płynie lub żelu i robimy tyle kolorowych kryształków, ile nam potrzeba. I w odcieniu, jaki nam odpowiada.


1 3/4 szklanki mąki pszennej
200 g chłodnego masła
1 jajo
5 łyżek kwaśnej śmietany 18 lub 12%
+ cukier kryształ lub grubo rafinowany do posypywania

Mąkę przesiewamy i siekamy z żółtkiem, masłem pokrojonym na kawałki i śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odkładamy na minimum 30 minut do lodówki.


Po tym czasie wałkujemy, podsypując mąką na grubość ok 4 mm i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je białkiem i posypujemy cukrem.


ciasteczka półfrancuskie z kolorowym cukrem 2


Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach, aż zaczną się zezłacać.


Co do kolorowego cukru, wystarczy wymieszać zwykły z odrobiną barwnika – na 5 łyżek dodawałam dosłownie kilka kropli barwnika w paście. Na początku można odnieść wrażenie, że nijak nie chce się rozprowadzić, ale cierpliwie mieszając, w końcu zabarwi nam wszystkie kryształki. :)





Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.