29kw.2012

Ciasteczka senikowe z cukrem trzcinowym

Komentarzy: 0

ciasteczka sernikowe z kruszonką


Lubię kombinować z sernikami i dodawać do nich wszystko, co pod ręką – od owoców, na maśle orzechowym i czekoladach kończąc. Ale czasem nachodzi ochota na takie coś serowo – serowego. I takiego, żeby się nie narobić, a żeby było smacznie. ^^ Ciasteczka serniczkowe z dodatkiem wanilii i kruszonki z cukrem trzcinowym brzmiały odpowiednio. Właściwie przepis chciałam wypróbować wcześniej, ale tak jakoś w książce, w której się znajduje (“Najlepsze serniki świata”) zawsze przysłaniały go te wszystkie cuda – różane, orzechowe, warstwowe etc etc. Ten jest w dziale “Amerykańskie”. Czy jest typowo amerykański to nie wiem, ale smaczny był na pewno. :)

Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru trzcinowego
70 g miękkiego masła
szczypta soli
Masa serowa:
250 g zmielonego twarogu

1 jajo
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki cukru

3 łyżki mleka
łyżeczka soku z cytryny

Masło mieszamy widelcem z resztą składników kruszonki do uzyskania.. no… kruszonki. Masło musi być zupełnie miękkie. Można je wcześniej utrzeć chwilkę mikserem. Połową wysypujemy dno formy ok. 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.


W międzyczasie ucieramy twaróg z cukrem, wanilią i cytryną. Dodajemy jajo i mleko, po czym ucieramy jeszcze chwilkę. Wykładamy masę na podpieczony spód i wstawiamy całość do piekarnika na jeszcze około 25 minut.


Po tym czasie studzimy i gotowe.

Kategorie: Ciasta / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.