Ciasteczka serowe i ważne wydarzenie!
Komentarzy: 0Miło jest w końcu dodawać wpis nie grzejąc zmarzniętych rąk na kubku z herbatą, ale zasłaniając monitor przed promieniami słońca. U was też jest tak ślicznie? Razem z wiosną zaczęła się dla mnie podejrzanie dobra passa. Albo może nie podejrzana, bo wcześniej przeważały takie momenty, a jakaś równowaga powinna w końcu panować. Miło jest myśleć, że czwartki będą od teraz oznaczać tylko jedną lekcję – PO, albo chociażby, że liczba czekających w przyszłym roku złowrogich matur zmalała do “jedynie” 4. I że w końcu można zdjąć rękawiczki nie wystawiając rąk na bezlitosne kłucie mroźnych szpilek.
Tak sobie bredzę, ale miałam przekazać miłą dla wszystkich miłośników pieczenia wiadomość.
Zawsze denerwował mnie fakt, że w większości programów kulinarnych przygotowuje się kosmopolitycnie brzmiące filety, potrawki, czy inne tego typu potrawy. A teraz mamy okazję obejrzeć przygotowywanie ciasta – i to na żywo! A to dlatego, że margaryna Kasia i portal MojeCiasto.pl zapraszają nas 12 marca od godziny 15.00 do obejrzenia na www.ipla.tv relacje z pieczenia ciasta cytrynowego. Dla tych mniej zaawansowanych w wypiekach – świetna szansa na naukę, a dla tych nieco bardziej profesjonalnych – mile spędzony czas (kiedy ciasto będzie siedzieć w piekarniku, można będzie zobaczyć premierowy odcinek serialu “Hotel 52”. A co najlepsze, każdy ma możliwość wzięcia udziału w czacie i zdobycia atrakcyjnych nagród. :)
Za to ja mam dzisiaj nie ciasto cytrynowe, ale coś rownie smacznego, co można upiec z Kasią. A przynajmniej właśnie z nią piekła je kiedyś mama. Bo to z jej starych, póżółkłych karteluszek jest wygrzebany ten przepis. Reklama, nie reklama – w przepisie stoi – 100 g Kasi. No to wzięłam Kasię. :)
Ciasteczka serowe. Delikatne, obsypane cukrem gwiazdki. Bajecznie proste.
Ciasto;
100 g mąki pszennej
100 g twarogu
100 g margaryny Kasia
3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
białko jaja lub woda + cukier kryształ do posypania
Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy z nich miękkie, gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, podsypując mąką i wycinamy ciasteczka. Układamy na wyłożonej papierem do piecenia blaszce i pędzlujemy białkiem lub ewentualnie wodą, po czym szybko posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach. Dużo zależy od grubości ciastek. Powinny się lekko zezłocić.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)