Ciasteczka toffi i twarogowe obwarzanki na choinkę
Komentarzy: 1Mam w książce przepis na ciasteczka o nazwie “Zoo toffi”. Problem był taki, że kiedy byłam młodsza, mama nigdy nie chciała się zgodzić na ich robienie. Nie wiem czemu, ale ciasteczka musiały się doczekać wypróbowania.
Spodziewałam się kruchych, delikatnych ciasteczek – tak jakoś mi pasowało. Wyszły mocno chrupiące, lekko twardawe, ale o pysznym smaku – pewnie wiele zależy od tego, co rozumiemy jako toffi. Ja użyłam krówek ciągutek.
Na 4 blachy ciasteczek:
1 szklanka stopionych cukierków toffi (u mnie 15 krówek)
3 szklanki mąki (dałam 3 1/2)
2 łyżki mleka
1 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki esencji waniliowej/cukru wanilinowego
1 jajo
200 g masła lub margaryny
szczypta soli
Masło ucieramy z cukrami i solą. Dodajemy wanilię jajko i mleko, cały czas ucierając. Teraz najtrudniejszy moment: dodajemy powoli stopione, lekko przestudzone cukierki CAŁY CZAS MIKSUJĄC. W przeciwnym razie zrobią się grudki, które trzeba będzie wyłowić i podgrzać jeszcze raz. Na końcu dodajemy mąkę i najpierw miksujemy, a potem zagniatamy ciasto ręką. Odkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy cienko i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190 stopniach około 10 minut – po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, potem stwardnieją.
To do jedzenia. A na choinkę:
Na około 15 sporych ciastek:
50 g masła
150 g zmielonego twarogu
100 g cukru trzcinowego (dałam zwykły)
1 jajo
łyżeczka startej skórki z cytryny (dałam aromat cytrynowy)
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło stopić w rondelku i lekko przestudzić. Dodać cukier, ser i zmiksować na kremową masę. Wbić jajko, dorzucić skórkę i jeszcze pomiksować. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i pociąć na paski o długości ok. 10 cm. Z pasków toczyć wałeczki, a wałeczki skręcać w spiralki. Spiralki skręcać w wianuszki. Pieczemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut w 180 stopniach, na jasnozłoty kolor.
Ostudzone pokryć lukrem, np zrobionym ze 100 g cukru pudru i 1-2 łyżek mleka.
Ciasteczka toffi – przepis z książki “Ciasteczka” wyd. Astrum.
Obwarzanki na choinkę – przepis z gazetki “Świąteczne ciasteczka”, wyd. specjalne Dobre Rady nr 2/2009
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Jestem pierwszy raz na tej stronie,poprostu mialam gruszki i chcialam zrobic cos pysznego.bardzo mi sie podobaja te obwarzanki sprobuje je zrobic i napewno napisze wiecej no i bede tu czesto zagladac.Pozdrawiam