Ciasteczka z jabłkami i innymi owocami
Komentarzy: 1W zasadzie pieczenia każdej rzeczy ma w sobie coś magicznego. Za każdym razem połączenie mąki, masła, cukru i innych składników daje nam coś innego. Za szybą piekarnika zmienia zapach, fakturę, smak i kolor. Te ciasteczka są naprawdę czarodziejskie. 4 składniki, 3 minuty zagniatania, kilka wałkowania i wycinania, siup – do piekarnika i voila. Ciasteczka ni to kruche, ni francuskie.. Dobre, po prostu!
Znalezione tutaj. Podobno wyszły nawet tym, którzy z pieczeniem nie mają wiele wspólnego. :)
Na 2 blaszki:
2 szklanki mąki
1 kostka masła
150 g serka homogenizowanego (naturalny/waniliowy)
ew. trochę cukru lub soli (jeśli robimy na słono)
owoce/czekolada/marmolada do nadziewania – u mnie domowe jabłka ze słoika (jak na szarlotkę) i śliwki
Składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Porcjami rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kółka, lub tniemy na kwadraty. Technika zupełnie dowolna. Ważne, żeby dało się w ciasto zawinąć nadzienie. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Wyszły obłędne <3.