Ciasteczka z karmelizowanym bekonem
Komentarzy: 6
Jeśli znacie karmelizowany bekon, pewnie nie będę musiała Was do nich przekonywać. Dla mnie, która kontakt z mięsem ma zazwyczaj raz do roku podczas pilnowania cudzych kiełbasek na grillu, były to jedne z najdziwniejszych ciasteczek, jakie przyszło mi robić. Tymczasem okazuje się, że i sam bekon jest całkiem dobry, jeśli podpiecze się go w brązowym cukrze, i w połączeniu z masłem orzechowym tworzy ciekawy, smaczny, słodko-słony duet.
6 plastrów boczku, najlepiej fabrycznie cieniutko pokrojonego, wędzonego
1/2 szklanki + 6 łyżek brązowego cukru
1/2 szklanki cukru + cukier do obtaczania ciastek
1 szklanka masła orzechowego
1 jajo
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Ucieramy masło orzechowe z 1/2 szklanki brązowego cukru i 1/2 szklanki zwykłęgo cukru. Dodajemy jajo, sodę i sól i miksujemy do powstania jednolitej masy. Dosypujemy pokrojony bekon i miksujemy jeszcze chwilkę.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilka cm odstępu. Widelcem spłaszczamy je lekko.
Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Ciasteczka powinny urosnąć, ale będą miękkie, przez co można odnieść mylne wrażenie, że trzeba je piec dłużej. Twardej, kruchej konsystencji nabiorą po wystudzeniu. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Przepis oparty na tym.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Wyglądają pysznie. ;]
-
Wow! Ale hardkor! Must try!! Najgorzej, jak ktoś nie ma piekarnika! :-/ Bekon można upiec w mikrofali – trzeba tylko znać trik i wiedzieć, jak to zrobić: bekon tzreba umieścić na ręczniku papierowym, a potem przykryć go kolejnym ręcznikiem papierowym i piec w wysokiej temperaturze przez ok. 3 min. #studencitacysprytni :-D Polecam, działa, wychodzi git. ;-) Ale jak upiec ciasteczka w mikrofali?
-
Jeśli chodzi o brązowy cukier, to mogę użyć cukru trzcinowego nierafinowanego, typ ‘Demarara’ z Tesco ?
-
Świetny pomysł, juz wyciągam bekon z piekarnika i zabieram się do dalszej pracy :D uwielbiam takie niecodzienne połączenia. Powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga :)