Ciasteczka z kremem
Komentarzy: 0
“K:(…)Bo możemy jeszcze upiec coś z tej książki…
O: Ej, ja też mam taką samą!
K: I co ci się z niej podoba? Bo mi się podoba.. (kartkuje)
O: Ja zawsze chciałam upiec takie ciasteczka z kremem, o te.
K: Ja też je chciałam upiec! “
I tak powstały ciasteczka do herbaty. : ]
Idealne ciasteczka do popołudniowej herbatki z rodziną. Delikatny i gładki krem posmakuje każdemu. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a na dodatek jest to świetna zabawa w kuchni. (Zwłaszcza konkurencja, kto ładniej ponakłuwa ciasteczka!)
Składniki na ciasteczka : Krem :
2 szklanki mąki 1-3 łyżki mleka
1 szklanka masła 3/4 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki bitej śmietany 1/4 szklanki masła
cukier kryształ do obtoczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub migdałowego
W dużum pojemniku mikserem ucieramy wszystkie składniki ciasteczek przez 3 minuty na niskich obrotach, często zagarniając mieszaninę ze ścianek. Ciasto dzielimy na 3 części, zawijamy w papier i zostawiamy w lodówce do stwardnienia na około 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na stolnicy posypanej mąką, wałkujemy każdą część ciasta do grubości 3 mm, wycinamy foremką krążki o średnicy około 4 cm i po obtoczeniu obydwu stron w cukrze, układamy na natłuszczonych formach zachowując 3 cm odstępy. Nakłuwamy wykałaczą lub widelcem i pieczemy 6-9 minut, aż będą pękate, ale wciąż jasne. Po upieczeniu zdejmujemy z formy i czekamy aż przestygną.
Składniki kremu ucieramy podobnie jak ciasto. Nakładamy po 1/2 łyżeczki kremu na spodu połowy ciasteczek i przykrywamy pozostałymi krążkami.
Smaczenego! <3
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)