07mar2010

Ciasteczka z Linzu (Ciasteczka Linzkie – Linzer Cookies)

Komentarzy: 0

ciasteczka z linzu / linzer cookies


Tak jakoś zawsze lubiłam motyw karciany. W czasach wczesnoszkolnych byłam dumna z tego, że jako jedna z niewielu posługiwałam się określeniami: pik, trefl, karo i kier, a nie: listek, koniczynka, poduszka i serduszko. :] Zawsze też wybierałam najładniejszą damę w talii. Sprawdzałam, czy pasuje wyglądem do króla i waleta.


Na foremi się naczekałam, więc trzeba było uczcić ich otrzymanie. Dołączam je też oczywiście do akcji “W Krainie Czarów”. Padło na pyszne, kruche, migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym. Docenione przez wiele już osób ciasteczka z Linzu.


110 g mielonych migdałów


280 g mąki


szczypta soli


pół łyżeczki cynamonu


225 g masła w temp. pokojowej


135 g cukru kryształu (dałam drobny)


łyżeczka ekstraktu waniliowego


2 żółtka


skórka z cytryny


pół kubka dżemu malinowego/porzeczkowego


Masło utrzyj z 85 g cukru. Dodaj żółtka, wanilię i skórkę z cytryny. Migdały wymieszaj z resztą cukru, a mąkę z solą i cynamonem. Dodawaj stopniowo migdały, a następnie mąkę do masła. Pod koniec zagnieć ciasto ręcznie i podziel na dwie części. Owiń je w folię i włóż do lodówki na min. 1 godzinę – max kilka dni.


Piekarnik rozgrzej do 180 sopni. Ciasto rozwałkowuj na grubość ok. 3/4 cm i wycinaj ciasteczka. W połowie wytnij dodatkowo dziurki. Układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Po ostudzeniu ciastka z dziurkami posyp cukrem pudrem. Ciastka z dziurką i bez sklejaj dżemem.


 


Przed chwilką cały dom był zalany słońcem, a teraz znów jest szaro i na dodatek śnieg pada jak oszalały. Co z tą wiosną?


linzer cookies


Niestety nie pamiętam, z jakiej strony pochodzi przepis. Grzecznie czekał w zeszycie na swoją kolej.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.