02gru2014

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Komentarzy: 4

pbchocolatecookies1
 
pbchocolatecookies3
 
Jakiś czas temu przyszła do mnie paczka idealna – z przepiękną książką pełną czekoladowych przepisów od mistrzów Lindta (tej firmy chyba nie muszę przedstawiać) i oczywiście z czekoladami, żeby te przepisy móc wcielać w życie (no ok, część zostawiłam do zjedzenia :D).
 
lindt
 
Na pierwszy ogień poszły ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady. Tak proste do zrobienia, że już prościej się nie da, w ciągu 25 minut będziecie wyciągać z piekarnika pierwszą partię. Jeśli lubicie klasyczna chocolate chip cookies i masło orzechowe, to połączenie tych obu i Wam posmakuje. :)

Na 2 blaszki ciastek
 
1 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajo
100 g masła
1/2 szklanki masła orzechowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g czekolady mlecznej
Masło ucieramy z cukrami i masłem orzechowym. Dodajemy jajo i wanilię.
 
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Dodajemy do masy maślanej i miksujemy do powstania jednolitego ciasta. Na koniec dosypujemy do niego drobno posiekaną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy.
 
Porcyjki ciasta nakładamy łyżką w odstępach ok.3-4 cm (ciasteczka “rozpłyną się”) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 
Pieczemy ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny się lekko zarumienić. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Kategorie: Ciasteczka / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.