25lut2015

Ciasteczka z Nutellą

Komentarzy: 9

nutellacookies1
 
nutellacookies2
 
Processed with VSCOcam with f2 preset
 
Przyznaję, że ciężko było znaleźć ciasteczka z Nutellą, które nie byłyby ciasteczkami formowanymi łyżką. A ja potrzebowałam przepisu, z którego można było zrobić króliczki.
W końcu się znalazł. Prościutki, zabawy jest nawet mniej niż z tradycyjnym kruchym ciastem. :)

Na 3 blachy ciasteczek:
100 g masła
1 jajo
1/2 szklanki Nutelli
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy z Nutellą, wanilią i cukrem. Dodajemy jajo.
 
Następnie do masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy masę do powstania jednolitego ciasta. Pod koniec możemy ja zagnieść ręcznie.
 
Podsypując lekko mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm i wycinamy ciasteczka.
 
Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Kategorie: Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Majana pisze:

    Świetne ciasteczka! A foremka z króliczkiem piękna.
    Pozdrawiam :)

  • matleen pisze:

    Uroczo i smacznie
    Pozdrawiam

  • Dominika pisze:

    Witam , chcę zrobić ciasteczka dla córeczek, wglądają pięknie:) mam pytanie, nie mam w tym momencie białego cukru, czy można go zastąpić brązowym? Pozdrawiam serdecznie.

  • Anonim pisze:

    Dlaczego ciasto mi sie rozpada i nie chce sie skleić :(

  • Elvi pisze:

    Właśnie upiekłam ciastka. Skusiły mnie, że są z Nutellą. Wg mnie w przepisie jest za dużo mąki, co najmniej o pół szklanki. Mąkę z przepisu podzieliłam na 3 części. Dopóki nie przesiałam 3 ciasto było super, jak dodałam 3 część, zrobiło się suche. Dodałam jeszcze jedno jajko (średniej wielkości) i wiecej Nutelli. Myślałam też o miodzie, ale nie chciałam za słodkich (cukier z przepisu zmniejszyłam do pół szklanki i w ogóle nie używam cukru wanilinowego – nigdy). Trudno było wałkować ciasto bo się rozsypywało i musiałam dogniatać palcami, ale w smaku ok. Wyszły 3 blachy (ok.50 sztuk). Pierwszą blachę piekłam 12 minut, wyszły trochę twarde, drugą 11, trzecią 10.

    • Hm, być może miałaś sporo mniejsze jajka. Ja zawsze używam jajek M/L i 3 szklanki mąki są akurat. W każdym razie grunt, że się udały, a następnym razem spróbuj z 2 szklankami mąki. :) A co do pieczenia – używałaś termoobiegu?