19kw.2016

Ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Komentarzy: 6

pistachiowhitechocolate1
 
Jeśli jeszcze nie próbowaliście łączyć pistacji z białą czekoladą, to najwyższa pora. Ciasteczka idealne dla wszystkich, którzy lubią słodko-słone połączenia. I dla leniuchów, bo wystarczy 20 minut, żeby móc delektować się całą blachą ciepłych ciastek z kruchym wierzchem i mięciutkim wnętrzem. Przepis świetnie nadaje się do modyfikacji, więc śmiało możecie eksperymentować z różnymi rodzajami czekolady i orzechów.
 
Na 1 blachę ciasteczek:
100 g masła
1 jajo
½ szklanki cukru
100 g białej czekolady, drobno posiekanej
1 szklanka mąki
1/3 szklanki drobno posiekanych solonych pistacji
 
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajo.
Następnie dosypujemy mąkę, a później pistacje.. Ucieramy do uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy białą czekoladę i mksujemy jeszcze chwilę.
 
Porcje ciasta nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je ok. 12 minut w 180 stopni. Powinny się leciutko zezłocić na brzegach. Jeśli wolicie całkowicie kruche ciasteczka, wydłużcie czas pieczenia do 20 minut.
Wyjmujemy i studzimy.

Kategorie: Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.