Ciasteczka z płatków kukurydzianych
Komentarzy: 3
Po udanych płatkowych lodach, serniku i babeczkach, przyszedł czas na zwykłe ciasteczka. Kruche, przywodzące mi na myśl jeden ze smaków dzieciństwa – smak porannych płatków kukurydzianych na mleku. :3
100 g masła lub margaryny
1 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych + ok. 2 łyżki do posypania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki ciepłej wody
1 żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Zagniatamy ciasto, dodając wodę. Rozwałkowujemy, podsypując mąką na grubość kilku mm i wycinamy ciasteczka. Posypujemy je resztą pokruszonych płatków, które delikatnie dociskamy.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 20-25 minut, aż się zezłocą.
Przepis zmodyfikowany stąd.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Piękne są te ciasteczka. :)
Pozdrowienia -
[…] Ciasteczka wyszły tak dobre, że miałam ochotę na powtórkę z płatków. Tym razem była szybka […]
-
Pomysł na przepis bardzo ciekawy (plus bardzo ładne fotografie) ale sam przepis na ciasto uważam za niezbyt udany, następnym razem wypróbuję inny ale na pewno dodam płatki. :)