10Mar2014

Ciasteczka z płatków kukurydzianych

Komentarzy: 3

cornflakescookies1
 
cornflakescookies2
 
cornflakescookies3
 
Po udanych płatkowych lodach, serniku i babeczkach, przyszedł czas na zwykłe ciasteczka. Kruche, przywodzące mi na myśl jeden ze smaków dzieciństwa – smak porannych płatków kukurydzianych na mleku. :3

Na 2 blaszki ciasteczek
 
100 g masła lub margaryny
1 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych + ok. 2 łyżki do posypania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki ciepłej wody
1 żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masło ucieramy z cukrem, oleem i wanilią. Dodajemy żółtko, a następnie stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 1/2 szklanki płatków. Miksujemy do uzyskania wilgotnych okruszków.
 
Zagniatamy ciasto, dodając wodę. Rozwałkowujemy, podsypując mąką na grubość kilku mm i wycinamy ciasteczka. Posypujemy je resztą pokruszonych płatków, które delikatnie dociskamy.
 
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 20-25 minut, aż się zezłocą.

 
 
Przepis zmodyfikowany stąd.
 

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Pozostaw odpowiedź Trufle z płatków kukurydzianych | Cukrowa Wróżka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.