10cze2013

Ciasto bananowe z kruszonką

Komentarzy: 16

bananacrumcake3
 
bananacrumbcake2
 
Koszyk pełen truskawek kusił, żeby zrobić pierwsze w sezonie ciasto truskawkowe. Ale żadne ciasto nie zastąpi mi truskawek polanych jogurtem naturalnym i posypanych odrobiną cukru. <3 Były za to banany. A w moich zakładkach ciasto, które brzmiało zachęcająco i w komentarzach zbierało zachwyty. Bananowe ciasto, kruszonka, kolejne warstwa ciasta i kruszonka. Co prawda środkowa kruszonka wtopiła się chyba w otoczenie, ale może dzięki temu w środku jest wyczuwalna taka kruszonkowa słodycz. Chrupiący wierzch, wilgotne ciasto, no i tylko dwie miski do umycia…:D

Na 2 keksówki lub 1 blachę 25×25 cm:
100 g miękkiego masła
1 1/2 szklanki cukru
1 duże jajo
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 dojrzałe banany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka lub maślanki
 
Kruszonka:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
100 g masła
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy banany i miksujemy wszystko do powstania w miarę jednolitej mieszaniny.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i solą, wanilią, jajko i mleko. Wszystko miksujemy do powstania jednolitego ciasta o konsystencji śmietany.
 
Mąkę mieszamy z cukrem, masło kroimy na kawałki i palcami łączymy z produktami sypkimi, aż do powstania kruszonki. Można też posłużyć się mikserem i ucierać wszystko razem do uformowania się okruszków.
 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta bananowego i posypujemy połowę kruszonki. Na wierzch ostrożnie lejemy resztę ciasta i przysypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Kategorie: Babki / Ciasta z owocami
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.