26maj2013

Ciasto budyniowe z mleczną kruszonką

Komentarzy: 30

milkcrumbscake1
 
milkcrumbscake3
 
Po zrobieniu babeczek z genialnym wynalazkiem, jakim jest mleczna kruszonka, wiedziałam, że jeszcze nie raz jej użyję. No i wymyśliłam: prosty kruchy spód, budyń śmietankowy i duuuużo przepysznych, mlecznych okruszków. Ciasto dla tych, którzy lubią takie mleczno-śmietankowo-waniliowe smaki.

Na blaszkę 20×20 cm:
Spód:
1 szklanka mąki
70 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
 
Nadzienie:
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego na 1/2 l mleka
1/2 l mleka
cukier do budyniu, jeśli jest potrzebny
 
Mleczna kruszonka:
3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
75 g masła
1/2 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do przestygnięcia.
 
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę i sól. Miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Wylepiamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy ok. 20 minut, aż zacznie przybierać złoty kolor.
 
Czas na kruszonkę. Suche składniki mieszamy, a masło roztapiamy. Mieszamy je z resztą, aż powstaną ładne okruszki.
 
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy budy, posypujemy kruszonką (mi zostało jej jeszcze trochę do powyjadania. :) ) i pieczemy kolejne 20 minut. Kruszonka powinna pozostać jasna. Kroimy po ostudzeniu.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.