Ciasto budyniowe z mleczną kruszonką
Komentarzy: 30
Po zrobieniu babeczek z genialnym wynalazkiem, jakim jest mleczna kruszonka, wiedziałam, że jeszcze nie raz jej użyję. No i wymyśliłam: prosty kruchy spód, budyń śmietankowy i duuuużo przepysznych, mlecznych okruszków. Ciasto dla tych, którzy lubią takie mleczno-śmietankowo-waniliowe smaki.
Spód:
1 szklanka mąki
70 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego na 1/2 l mleka
1/2 l mleka
cukier do budyniu, jeśli jest potrzebny
Mleczna kruszonka:
3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
75 g masła
1/2 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę i sól. Miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Wylepiamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy ok. 20 minut, aż zacznie przybierać złoty kolor.
Czas na kruszonkę. Suche składniki mieszamy, a masło roztapiamy. Mieszamy je z resztą, aż powstaną ładne okruszki.
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy budy, posypujemy kruszonką (mi zostało jej jeszcze trochę do powyjadania. :) ) i pieczemy kolejne 20 minut. Kruszonka powinna pozostać jasna. Kroimy po ostudzeniu.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Wyobrażam sobie jak niesamowicie musi smakować! :) Urocze zdjęcia :)
-
Ta mleczna kruszonka mnie intryguje… nic tylko trzeba będzie zrobić:) Śliczny bez!
ps. ja również wnioskuję o adopcję;) -
Genialne! uwielbiam rabarbarowe ciasta. Piękne foty.
Pozdrawiam:) -
Nie miałam pomysłu co upiec w tym tygodniu i już wiem :) Koniecznie muszę wypróbować, bo wygląda zniewalająco!
-
Wygląda intrygująco. Pewnie w smaku przypomina nieco drażetki mleczne? Jak tak, to biorę od razu całą blaszkę :)
-
Lubię ciasta budyniowe, a ta Twoja mleczna kruszonka, to musi być niebo w gębie ;)
-
Czy ktoś w ogóle z osób komentujących zrobił to ciasto??
Spód twardy jak podeszwa, budyń, jak to budyń z paczki – zawsze dobry, natomiast kruszonka to porażka, która kompletnie się nie trzyma nawet po upieczeniu.
Nie warte pieczenia, za to na zdjęciach wychodzi ładnie bo też mnie zachęciły żeby je upiec :P -
Zrobiłam już 2 raz i jest bardzo dobre :) Dałam jednak mniej cukru, bo za pierwszym razem było za słodkie, a na wierzch poukładałam truskawki :)
-
Wygląda i smakuje zniewalająco ^.^
-
mam tylko większą blaszkę, więc zrobiłam z półtorej porcji, i dodałam maliny z gruszkami na budyń. goście dokładkowali :)) kruszonka pyszna, choć niezbyt się trzyma u mnie, pewnie zbyt hojnie sypnęłam suchych składników. ale w niczym mi to w sumie nie przeszkadza, dziękuję za przepis <3
-
wykorzystałam ta pyszną kruszonkę do rogali , pyszna
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/09/rogaliki-drozdzowe-z-maslanka.html -
A czy budyń można urozmaicić owocami?
-
[…] do ostudzenia .Biała czekolada oprócz smaku, służyła jako środek słodzący. Mleczna kruszonka: 3/4 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki cukru 75 g masła 1/2 szklanki […]
-
To jest pycha! I wcale nie brakuje żadnych owocowych akcentów. To mleczność w najlepsxym wydaniu. A kruszonka rządzi :]
-
Ciasto wyszło pyszne. Robiłam dawno, dawno temu a nadal pamiętam ten smak :)
-
Robiłam dawno, dawno temu a nadal pamiętam ten smak – było pyszne :)
-
Uwielbiam wszystkie przepisy!! zakochalam sie ❤
-
Ciacho przeeeepyszne <3 polecam na masę budyniową dodanie malin i truskawek i wychodzi coś na kształt drożdżówki z Krakowskich wypieków :)
Do ciasta polecam dodanie 1 żółtka bo nie chciało mi się pokleić ;) -
Zamierzam zrobić na święta! Myślę,ze na pewno się nie zawiode :)