10paź2011

Ciasto dyniowe z żurawiną

Komentarzy: 1

ciasto dyniowe z żurawiną


Sezon dyniowy w pełni. Szkoda by było nie skorzystać. A ciasta z dynią trochę niedoceniane chyba u nas są. Zamiast pupkinowych pie’ów jesienią większość decyduje się na szarlotki, albo ciasta ze śliwkami lub gruszkami. A biedne dynie zazwyczaj kończą tak samo, czyli w zupie (swoją drogą też pysznej, ale co deser – to deser). Nie ma co zrażać się krojeniem, czy przygotowywaniem jej do użytku (to wcale nie tak dużo roboty). A skoro dyniowego ciacha w cukierni raczej się nie uświadczy, warto zrobić swoje. Powinno smakować zwłaszcza tym, którzy kochają marchewkowe. Jest równie wilgotne, konkretne no i aromatyczne.


Taki ten kawałek ze zdjęcia nieco rozmemłany, ale nie wiem czy widać, że chciałam uchwycić dymek, więc kroiłam na ciepło. :)


 


1 szklanka puree z dyni – przepis niżej

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka soku pomarańczowego
1 1/2 szklanki żurawin świeżych, mrożonych lub suszonych (dałam suszone)

Zaczynamy od puree. Warto zrobić go więcej i np. zamrozić lub odstawić do lodówki na kilka dni. A potem zrobić sobie zupę. Albo inne ciasto.


W każdym razie: dynię kroimy i oddzielamy kłębiastą część z nasionami. Ona nie będzie nam potrzebna. Miąższ ze skórą kroimy na spore kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. po tym czasie dynia powinna być już miękka na tyle, żeby miąższ łatwo odszedł od skóry. Jeśli wolimy, możemy skórę odkroić wcześniej, a dynię gotować w niewielkiej ilości wody.


Miękki miąższ kroimy w miarę drobno i przerabiamy blenderem na puree.


Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem i cynamonem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja, wanilię, sok i dynię. Łączymy tą miksturę z suchymi składnikami i mieszamy na gładkie ciasto. Dosypujemy żurawinę. Ciasto przelewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (keksówka będzie akurat). Pieczemy w 170 stopniach około godziny, ale bardzo możliwe, że czas trzeba będzie przedłużyć o kilkanaście minut. Najlepiej zrobić próbę patyczkową – może wyjść z ciasta mokry, ale nic nie powinno się do niego przylepić. Studzimy.


 


Przepis w odpowiednim momencie znalazłam tu. Troszkę moich zmian.


ciasto dyniowe z żurawiną 2

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Ira Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Ira pisze:

    Wonderful website. Plenty of helpful information here. I am sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you for your sweat!