23maj2013

Ciasto francuskie z cookie dough

Komentarzy: 14

cookiedoughfrench1
 
cookiedoughfrench2
 
Kolejny dowód na to, że eksperymenty to naprawdę dobra rzecz. I nadmiar ciasta francuskiego też.
Zastanawiałam się, czym by tu nadziać ciasto francuskie zalegające w lodówce. Ostatnio było naprawdę pyszne nadzienie, więc chciałam wymyślić coś równie ciekawego. A gdyby tak…cookie dough? Masa ciasteczkowa zapieczona w chrupiącym warkoczu? Brzmiało faktycznie ciekawie. No i warkocze pleść lubię – nigdy nie sprawiają problemów. A smakowało..no, muszę przyznać, że czasem mam naprawdę dobre pomysły. :D

1 płat ciasta francuskiego
1 1/4 szklanki mąki
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
cukier kryształ do posypania
Miękkie masło ucieramy z cukrami, solą i wanilią. Dodajemy mąkę i miksujemy na jednolite ciasto. Dosypujemy groszki czekoladowe i jeszcze chwilkę miksujemy.
 
Ciasto
Ciasto francuskie dzielimy na pół (jeśli chcemy zrobić dwa mniejsze warkocze, jak ja) lub i nie dzielimy, jeśli chcemy mieć duży warkocz.
Prostopadle do dłuższych brzegów wykonujemy nacięcia o szerokości ok. 1,5 cm i długości ok 1/3 szerokości ciasta, tak aby środkowa 1/3 ciasta pozostała do nałożenia nadzienia.
Na tę środkową część nakładamy nasze nadzienie.
 
cookiedoughfrenchprzyg1
 
Zaplatamy naprzemiennie paski (szczegółowo pokazałam to tu), dociskamy ciasto na końcach. Wierzch warkocza smarujemy pędzelkiem odrobiną wody i posypujemy cukrem.
 
cookiedoughfrenchprzyg2
 

Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach, aż ciasto się zezłoci.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.