20lis2013
Ciasto francuskie z kokosem i bananem
Komentarzy: 3
A gdzie kokos i banan, tam aż się prosi o dodatek Malibu. I tym sposobem znane i lubiane połączenie znalazło się w cieście francuskim. <3
1 arkusz ciasta francuskiego
250 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
1 żółtko
1 płaska łyżka mąki
1/2 szklanki cukru
3 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka do posypania
1 łyżka likieru kokosowego (u mnie Malibu)
1 duży banan
1 łyżka mleka
250 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
1 żółtko
1 płaska łyżka mąki
1/2 szklanki cukru
3 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka do posypania
1 łyżka likieru kokosowego (u mnie Malibu)
1 duży banan
1 łyżka mleka
Twaróg ucieramy z cukrem, żółtkiem i mąką. Dodajemy śmietanę, likier i wiórki, miksujemy do połączenia składników.
Arkusz ciasta rozwijamy i wzdłuż dłuższych boków prowadzimy z obu stron nacięcia do środka, zostawiając środkową 1/3 arkusza bez nacięć. Sposób formowania warkocza opisałam i pokazałam dokładniej tu.
Na środkową część nakładamy masę kokosową. Banana przekrajamy wzdłuż i układamy nasze połówki na masie w ten sposób, żeby banan biegł przez całą długość arkusza.
Naprzemiennie zaplatamy paski ciasta, dobrze je dociskając. Warkocz smarujemy mlekiem i posypujemy łyżką wiórków kokosowych. Pieczemy ok. 25 minut w 210 stopniach, aż ładnie się zezłoci.
Arkusz ciasta rozwijamy i wzdłuż dłuższych boków prowadzimy z obu stron nacięcia do środka, zostawiając środkową 1/3 arkusza bez nacięć. Sposób formowania warkocza opisałam i pokazałam dokładniej tu.
Na środkową część nakładamy masę kokosową. Banana przekrajamy wzdłuż i układamy nasze połówki na masie w ten sposób, żeby banan biegł przez całą długość arkusza.
Naprzemiennie zaplatamy paski ciasta, dobrze je dociskając. Warkocz smarujemy mlekiem i posypujemy łyżką wiórków kokosowych. Pieczemy ok. 25 minut w 210 stopniach, aż ładnie się zezłoci.
Kategorie:
Nieprzepisowo / Rolady i strucle
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Kokos i banan ! Tak to moje smaki :D
-
pyszny pomysł:)
-
Kokos! wygląda super!!!:)