20lis2013

Ciasto francuskie z kokosem i bananem

Komentarzy: 3

coconutfrench1
 
coconutfrench3
 
A gdzie kokos i banan, tam aż się prosi o dodatek Malibu. I tym sposobem znane i lubiane połączenie znalazło się w cieście francuskim. <3

1 arkusz ciasta francuskiego
250 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
1 żółtko
1 płaska łyżka mąki
1/2 szklanki cukru
3 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka do posypania
1 łyżka likieru kokosowego (u mnie Malibu)
1 duży banan
1 łyżka mleka
Twaróg ucieramy z cukrem, żółtkiem i mąką. Dodajemy śmietanę, likier i wiórki, miksujemy do połączenia składników.
 
Arkusz ciasta rozwijamy i wzdłuż dłuższych boków prowadzimy z obu stron nacięcia do środka, zostawiając środkową 1/3 arkusza bez nacięć. Sposób formowania warkocza opisałam i pokazałam dokładniej tu.
 
Na środkową część nakładamy masę kokosową. Banana przekrajamy wzdłuż i układamy nasze połówki na masie w ten sposób, żeby banan biegł przez całą długość arkusza.
 
Naprzemiennie zaplatamy paski ciasta, dobrze je dociskając. Warkocz smarujemy mlekiem i posypujemy łyżką wiórków kokosowych. Pieczemy ok. 25 minut w 210 stopniach, aż ładnie się zezłoci.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.