Ciasto jagodowe z serem i kruszonką
Komentarzy: 21
Truskawki powoli ustępują miejsca jagodom i malinom. Właściwie nie ma dnia, w którym w naszym domu nie pojawiłyby się kolejne łubianki pełne letnich owoców. Ale to, co działo się w ten weekend… miałam wrażenie, że założyliśmy u siebie przetwórnię. 10 kg wydrylowanych wiśni, 4 kg odszypułkowanych truskawek, 6 kg czarnej porzeczki i 3 kg jagód…Wszystkie garnki zajęte, cała kuchnia w słoikach. Powiedzcie, że ktoś przeżywa to samo! W tym wszystkim pocieszał mnie fakt, że znalazły się dwa małe pojemniczki malin – te oczywiście nie trafiły do garów, tylko zostały polane jogurtem, posypane odrobiną cukru i zjedzone na śniadanie. <3
O ile maliny najbardziej lubię podane w tej właśnie prostej formie, o tyle jagody najlepiej smakują moim zdaniem w cieście. Konkretniej w serniku albo drożdżówce. I jeszcze z kruszonką. Tym razem powstało połączenie kruchego ciasta, delikatnej masy serowej, jagód i kruszonki. Jeśli przypadkiem lub nie staniecie się posiadaczami jagód i godziny wolnego czasu...ja (i nie tylko ja) polecam. :)
Spód i kruszonka:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
120 g miękkiego masła
Masa serowa:
300 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
2 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone, po rozmrożeniu)
Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach, do lekkiego zezłocenia. W tym czasie zabieramy się za nadzienie.
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie. Posypujemy jagodami i resztą okruchów ciasta.
Pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Bardzo kuszące, ciasta z jagodami należą do moich ulubionych :)
-
Czy ten twaróg mogę zastąpić 250g mascarpone? Jak to wyjdzie? :>
-
Piękne i pyszne ciasto! :)
-
a czy masę serową można podkraść z tego nowego sernika z wiśniami w kakaowym cieście? jakoś tamta bardziej do mnie przemawia ze względu na dodatek śmietany i większą ilość sera:) czy za dużo będzie masy serowej i może powstać zakalec?
-
właśnie zauważyłam,że brak jajek w cieście…czemu tak? nigdy nie piekłam kruchego bez jajek…jest jakaś różnica? a może nie zaszkodzi dać jedno jajko jak w tym serniku co pisałam o nim wyżej? :)
-
Dziękuję za odpowiedzi…to teraz czas kupić jagody i pichcić;-)
-
Witam.ciasto w piekarniku.czekam na efekty.zamiast jagód dodałam borówki i 500gram i3 jajka i szklanke cukru.Mój maż uwielbia serniki wiec troszke poprawiłam mase zobacze efekt.mam nadzieje ze bedzie super .Uwielbiam pani strone.pozdrawiam
-
witam,
Juz polowa ciasta zjedzona jest pzrepyszne . Dodam, ze mieszkam w Anglii i tu nie mozna dostac sera twarogowego ( no chyba , ze w polskim sklepie ). zastapilam go tak zwanym soft cheese i wyszlo super ! dziekuje
-
Świetne ciasto! A można dać np. zamiast jagód – śliwki?
-
Można zamiast owoców użyć dżemu lub konfitury?
-
Soft cheese to taki serek jak w Polsce byl serek ,,Twoj smak ” ( nie wiem czy jeszcze jest ) a ma 10% tluszczu.
Pozdrawiam
-
chcialam jeszcze dodac , ze uzylam serka soft cheese do twoich serniko-brownies i wyszlo swietne :)
-
Jaki konkretnie ser dajecie? Kupilam twaróg President śmietankowy 3 razy zmielony(baton). Smak super natomiast warstwa sera jest minimalna mimo iż zwiekszylam jego ilość do 500gr :(