27sie2014
Ciasto jogurtowe z malinami
Komentarzy: 4
Właściwie w tym przypadku babka, a nawet dwie. Taka klasyka na zakończenie lata, żeby maksymalnie nacieszyć się malinami. Wilgotne, zwarte jogurtowe ciasto i lekko kwaskowate owoce. No i oczywiście lukier, żeby było bardziej słodko.
Na jedną, dużą formę do babki lub keksówkę
2 1/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
200 g jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
1 płaska łyżeczka sody
200 g miękkiego masła
3 jaja
2 szklanki malin (+3 łyżki mąki do ich obtoczenia)
Lukier:
1 1/2 szklanki cukru pudru
ok. 3 łyżki mleka
2 1/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
200 g jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
1 płaska łyżeczka sody
200 g miękkiego masła
3 jaja
2 szklanki malin (+3 łyżki mąki do ich obtoczenia)
Lukier:
1 1/2 szklanki cukru pudru
ok. 3 łyżki mleka
Mąkę przesiewamy z sodą.
Masło ucieramy z cukrem przez około 2 minuty, a następnie dodajemy jajka i ucieramy dalej.
Masę maślaną łączymy z mąką na niskich obrotach miksera. Na końcu dodajemy jogurt i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Dodajemy do niego maliny, wcześniej obtoczone w 3 łyżkach maki (dzięki temu nie będą opadać na dno ciasta) i delikatnie mieszamy.
Ciasto nakładamy do natłuszczonej i wysypanej lekko mąką formy (jeśli mamy formę silikonową, nie musimy tego robić).
Pieczemy w 170 stopniach ok.60 minut (do suchego patyczka). Studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy. Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu!
Na lukier – wiadomo. Cukier mieszamy porządnie z mlekiem. W razie potrzeby dosypujemy cukru bądź dodajemy mleka. Lukrujemy nasze ciasto.
Masło ucieramy z cukrem przez około 2 minuty, a następnie dodajemy jajka i ucieramy dalej.
Masę maślaną łączymy z mąką na niskich obrotach miksera. Na końcu dodajemy jogurt i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Dodajemy do niego maliny, wcześniej obtoczone w 3 łyżkach maki (dzięki temu nie będą opadać na dno ciasta) i delikatnie mieszamy.
Ciasto nakładamy do natłuszczonej i wysypanej lekko mąką formy (jeśli mamy formę silikonową, nie musimy tego robić).
Pieczemy w 170 stopniach ok.60 minut (do suchego patyczka). Studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy. Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu!
Na lukier – wiadomo. Cukier mieszamy porządnie z mlekiem. W razie potrzeby dosypujemy cukru bądź dodajemy mleka. Lukrujemy nasze ciasto.
Kategorie:
Babki / Ciasta z owocami
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
cudowne kolory są na Twoim blogu :) pozdrawiam
-
Wyszło jak zawsze idealnie! Nie wytrwało jednego dnia ;)
-
piękne zdjęcia ! Ciasto wygląda super :)