16Cze2011

Ciasto jogurtowe z owocami

Komentarzy: 3

ciasto jogurtowe z owocami yogurt cake


ciasto jogurtowe z owocami yogurt cake 2


To jedno z tych, których trudno nie lubić. Miękkie, wilgotne. Można je zrobić z dowolnymi owocami – teraz grzechem byłoby nie wykorzystac truskawek. A tak naprawdę to liczyło się to, że wystarczylo trzymać mikser – z palcem w bandażu niewiele więcej można zrobić. W każdym razie żadnego zagniatania póki co. : )

1/2 szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
4 duże łyżki mąki ziemniaczanej
160 g masła lub margaryny
opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
100 g jogurtu naturalnego (ok. 1/2 szklanki)
owoce – świeże lub mrożone
+ cukier puder i woda na lukier

Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy kolejno jajka, po dodaniu każdego ucierając chwilę. Następnie mieszamy z jogurtem, oraz mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy do keksówki – natłuszczonej i wysypanej lekko mąką lub bułką tartą. Na cieście układamy częśc owoców. Jeśli używamy mrożonych, trzeba je wcześniej dobze odsączyć. Nie zaszkodzi też obsypać je mąką – dzięki temu nie będą tak opadać. Na owoce nakładamy resztę ciasta.


Pieczemy ok. 60-70 minut w 180 stopniach. Po włożeniu patyczka w ciasto,  powinien on wychodzić suchy. Wtedy wyłączamy piekanik i otwieramy drzwiczki. Po kilkunastu minutach wyjmujemy ciasto i zostawiamy do przestudzenia na pół godziny. Wyjmujemy z formy.


Po ostudzeniu lukrujemy. I voila. Tylko pozmywać pozostało.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.