13Maj2010

Ciasto jogurtowo-drożdżowe z owocami

Komentarzy: 4

ciasto jogurtowo-drożdżowe


ciasto jogurtowo-drożdżowe2


Lubię deszcz. Jego dźwięk i zapach. Ale nie wtedy, kiedy akurat w ciągu tych 10 minut, których potrzebuję na przejście ze szkoły na przystanek – następuje oberwanie chmury. Mokro! I nie wtedy, kiedy ulewa bezlitośnie pozbawia kwiatów wszystkie drzewka owocowe.


Wtedy wolę chyba zapach pieczonego ciasta.


Bałam się trochę popularnego “kubeczkowego” i innych podobnych na jogurcie. Kiedyś je wypróbuję, ale wtedy, kiedy będzie czas na ewentualne zatuszowanie porażki. ;)


A tymczasem pozbywam się części wyrzutów sumienia związanych z niewystarczającym eksploatowaniem książkowo-gazetowych zasobów przepisowych. Lubię wiedzieć, że nie kupuję tego wszystkiego jedynie, żeby popatrzeć i poczytać. :]


Jakie wyszło? Wspaniałe! Miękkie, wilgotne i pachnące.


Ciasto jogurtowo-drożdżowe z owocami


3 szklanki mąki (dałam 3,5)


2 łyżki mielonych migdałów (myślę, że możnaby zastąpić mąką)


4 jaja


szklanka cukru (dałam niepełną)


opakowanie suszonych drożdży


szczypta soli


1/2 kostki masła


340 g jogurtu naturalnego


owoce: brzoskwinie, śliwki, morele, wiśnie etc.


+ tłuszcz i bułka tarta do formy


Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami i migdałami. Jaja utrzeć ładnie na kremową masę. Masło stopić. Do mąki dodać masło, jaja i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać, a potem wyrabiać łapkami. Wychodzi raczej luźnie. Dosypałam w tym momencie trochę mąki, ale i tak nie było zwarte. Wnioskuję, że tak ma być. ;)


Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pod rękę nawinęła się tortownica 24 cm – a co tam, użyję! Wyszło wysokie. Na wierzchy ułożyć owoce. Następnym razem zrobię jeszcze z kruszonką, będzie świetnie pasować. :]


Piec najpierw 20 minut w 100 stopniach, a potem podkręcić temperaturę do 180 i piec jeszcze 40 min. Do suchego patyczka.


 


Przepis z “ABC udanych wypieków – Pani Domu”


 

Kategorie: Nieprzepisowo
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.