Ciasto jogurtowo-drożdżowe z owocami
Komentarzy: 4Lubię deszcz. Jego dźwięk i zapach. Ale nie wtedy, kiedy akurat w ciągu tych 10 minut, których potrzebuję na przejście ze szkoły na przystanek – następuje oberwanie chmury. Mokro! I nie wtedy, kiedy ulewa bezlitośnie pozbawia kwiatów wszystkie drzewka owocowe.
Wtedy wolę chyba zapach pieczonego ciasta.
Bałam się trochę popularnego “kubeczkowego” i innych podobnych na jogurcie. Kiedyś je wypróbuję, ale wtedy, kiedy będzie czas na ewentualne zatuszowanie porażki. ;)
A tymczasem pozbywam się części wyrzutów sumienia związanych z niewystarczającym eksploatowaniem książkowo-gazetowych zasobów przepisowych. Lubię wiedzieć, że nie kupuję tego wszystkiego jedynie, żeby popatrzeć i poczytać. :]
Jakie wyszło? Wspaniałe! Miękkie, wilgotne i pachnące.
Ciasto jogurtowo-drożdżowe z owocami
3 szklanki mąki (dałam 3,5)
2 łyżki mielonych migdałów (myślę, że możnaby zastąpić mąką)
4 jaja
szklanka cukru (dałam niepełną)
opakowanie suszonych drożdży
szczypta soli
1/2 kostki masła
340 g jogurtu naturalnego
owoce: brzoskwinie, śliwki, morele, wiśnie etc.
+ tłuszcz i bułka tarta do formy
Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami i migdałami. Jaja utrzeć ładnie na kremową masę. Masło stopić. Do mąki dodać masło, jaja i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać, a potem wyrabiać łapkami. Wychodzi raczej luźnie. Dosypałam w tym momencie trochę mąki, ale i tak nie było zwarte. Wnioskuję, że tak ma być. ;)
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pod rękę nawinęła się tortownica 24 cm – a co tam, użyję! Wyszło wysokie. Na wierzchy ułożyć owoce. Następnym razem zrobię jeszcze z kruszonką, będzie świetnie pasować. :]
Piec najpierw 20 minut w 100 stopniach, a potem podkręcić temperaturę do 180 i piec jeszcze 40 min. Do suchego patyczka.
Przepis z “ABC udanych wypieków – Pani Domu”

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
I do believe all the ideas you have presented for your post. They are really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too brief for beginners. May just you please lengthen them a little from next time? Thanks for the post.
-
Dziękuję za przepis,skorzystałam :)
http://slodkie.blox.pl/2013/08/Ciasto-jogurtowo-drozdzowe-z-brzoskwiniami-i.html -
Domyslilam sie chyba sama oco chodzi Te 20 minut w stu stopniach to jego rosniecie a te 40 minut to juz pieczenie Ciasto wyszlo piekne Dziekuje serdecznie za przepis i pozdrawiam