Ciasto marchewkowe z cynamonem
Komentarzy: 1Wykorzystuję ostatnie dni feryjnej wolności. Chciałam też wypróbować nową formę na minibabkę, a każdy pretekst do pieczenia jest dobry. I jest – wilgotne, miękkie, aromatyczne dzięki cynamonowi, z chrupiącą skorupką… Dodatkowo plus to czas przyrządzania. Jakieś 15 minut? Bez brudzenia miksera. :]
Na ciasto o średnicy 20 cm:
100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
225 g startej marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g brązowego cukru
100 g (około 1/3 szklanki) płynnego miodu
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej (pominęłam)
100 g masła lub margaryny
Mąki wymieszać z proszkiem, cynamonem i gałką. Masło rozpuścić w garnuszku z miodem i cukrem (mieszać!). Połączyć z suchymi składnikami. Wyszła bardzo gęsta pasta. Połączyć z tartą marchewką i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam natłuszczoną i wysypaną bułką tartą – wyszło bez problemu). Piec godzinę w temp. 160 stopni, do suchego patyczka.
Przepis z książki “1000 klasycznych ciast i ciasteczek” wyd. KDC
Doszła do mnie Złota Księga Czekolady. Naprawdę warto – 600 stron przepisów z cudnymi zdjęciami. Teraz mam jeszcze większy dylemat, co upiec następnym razem. :<
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
I’ll right away take hold of your rss feed as I can not in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognize in order that I may just subscribe. Thanks.