27lut2010

Ciasto marchewkowe z cynamonem

Komentarzy: 1

ciasto marchewkowe z cynamonem


Wykorzystuję ostatnie dni feryjnej wolności. Chciałam też wypróbować nową formę na minibabkę, a każdy pretekst do pieczenia jest dobry. I jest – wilgotne, miękkie, aromatyczne dzięki cynamonowi, z chrupiącą skorupką… Dodatkowo plus to czas przyrządzania. Jakieś 15 minut? Bez brudzenia miksera. :]


Na ciasto o średnicy 20 cm:


100 g mąki pszennej


100 g mąki pszennej pełnoziarnistej


225 g startej marchewki


2 łyżeczki proszku do pieczenia


100 g brązowego cukru


100 g (około 1/3 szklanki) płynnego miodu


1 łyżka mielonego cynamonu


1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej (pominęłam)


100 g masła lub margaryny


Mąki wymieszać z proszkiem, cynamonem i gałką. Masło rozpuścić w garnuszku z miodem i cukrem (mieszać!). Połączyć z suchymi składnikami. Wyszła bardzo gęsta pasta. Połączyć z tartą marchewką i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam natłuszczoną i wysypaną bułką tartą – wyszło bez problemu). Piec godzinę w temp. 160 stopni, do suchego patyczka.


Przepis z książki “1000 klasycznych ciast i ciasteczek” wyd. KDC


Doszła do mnie Złota Księga Czekolady. Naprawdę warto – 600 stron przepisów z cudnymi zdjęciami. Teraz mam jeszcze większy dylemat, co upiec następnym razem. :<

Kategorie: Babki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Nobuko pisze:

    I’ll right away take hold of your rss feed as I can not in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognize in order that I may just subscribe. Thanks.