Ciasto Piniata
Komentarzy: 34Co powiecie na ciasto, z którego po rozkrojeniu dosłownie wylewają się słodycze? Bo o to chodzi w Piniacie! Tradycyjnie jest to kula lub inny papierowy lub gliniany przedmiot wypełniony masą dobrych rzeczy. Kiedy gdzieś mignęło mi zdjęcie takiego ciasta…minęły 3 dni i oto jest. Miękka, waniliowa kula wypełniona drażami, żelkami, ciasteczkami i czekoladkami. Właściwie to byłaby idealna zamiast tortu urodzinowego: świeczki zdmuchnięte, można kroić, a tu niespodzianka. :D Samo przygotowanie nie jest pracochłonne ani trudne, na dowód załączam zdjęciową instrukcję. Problemem może być jedynie odpowiednia blaszka – najlepiej babkowa, ale bez komina! Ja mam taką raczej niedużą, wysoką na ok. 10 cm, tak więc przepis podaję na Piniatę z dwóch takich babek. Jeśli używacie standardowej, dużej formy na babę, przemnóżcie ilość składników razy 2. :)
2 jaja
1 szklanka maślanki/kefiru/zsiadłego mleka
1 i 3/4 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
łyżka ekstraktu waniliowego
Krem:
250 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wypełnienie:
draże, żelki, czekoladki, ciasteczka, orzeszki… – cokolwiek przyjdzie Wam do głowy
Jajka roztrzepujemy z olejem, wanilią i maślanką.
Łączymy zawartość obu misek i mieszamy (można też użyć miksera) do połączenia składników. Ciasto nakładamy do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką formy.
Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Studzimy chwilę w piekarniku, a następnie delikatnie wyjmujemy babkę z formy.
W ten sam sposób pieczemy drugą babkę.
Obie babki ustawiamy podstawą do góry i drążymy za pomocą noża lub łyżeczki. Otwór powinien być spory, ale ścianki z ciasta nie powinny być cieńsze niż 1 cm, żeby Piniata utrzymywała swój kształt!
Twarożek ucieramy z cukrem pudrem i wanilią. Stopniowo dodajemy śmietankę, miksując do uzyskania puszystego kremu.
Do jednej z babek nakładamy słodkości, formując z nich mały pagórek. Na brzegu nakładamy trochę kremu, który połączy obie części.
Na babkę ze słodyczami nakładamy drugą babkę i lekko ją dociskamy. Całość smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
o to chyba u mnie widziałaś, ale fajnie ze zrobiłaś z babek bo to ciasto jest twardsze i lepiej sie nadaje niz biszkopt. wyszlo ci super elegancko, cudnie.
-
świetny pomysł :) Ciasteczkowy potwór jrst zachwycony! :P
-
Jej, ale mega ciacho! :) Idealne na przyjęcia dla dzieci :)
-
siema, jesteś genialna. :))
to ciasto to cudo, na jakieś urodziny czy coś muszę zrobić – jest po prostu epickie! :D
-
Super się prezentuje! To ciasto to marzenie każdego małego i dorosłego miłośnika słodkości :)
-
wygląda idealnie… od razu pochłonęłabym całe…mniam!
-
widzialam to w orginale na angielskiej stronie, ale w twoim wykonaniu wyglada to bardziej magiczniej :D
-
Super :)
skąd bierzesz te wszystkie ozdoby do ciast/babeczek? W normalnych sklepach widzę tylko kolorową i czekoladową posypkę :( -
A mogła byś podać jakąś stronę gdzie można kupować nie tylko hurtowo?
Czemu za granicą tyle tego jest :(
-
Cudny pomysł! Zawsze wiem, że u Ciebie na pewno znajdę coś niebanalnego. :) Super!
-
Ale super :))))
-
Super pomysl.Planuje zrobic taka piniate na Dzien Dziecka.Tylko wlasnie zobaczylam,ze moja forma na babke jest z kominem:(Myslisz ze w zwyklej tortownicy wyjdzie?
-
Świetnie zrobione! Też widziałam je na foodgawkerze i bardzo mi się spodobało- czekam tylko teraz na odpowiedią okazję:)
-
Pięknie sie prezentuje, świetny pomysł
-
Na jaka wielkosc babki sa podane proporcje na ciasto?
-
Padłam i nie wstanę sprzed komputera. Jestem absolutnie oczarowana!:D
-
zrobię dziś na wieczór panieński!
-
[…] myślę, że Ci, którzy wolą bardziej tradycyjne i mniej-składnikowe kremy mogą zrobić zwykły waniliowy krem twarożkowy i wymieszać go z posypkami. Koniec końców, efekt jest i pyszny, i uroczo kolorowy. […]
-
Robiłam, przepis super. Jutro powtórka tym razem dla drugiego dziecka.
-
Czy można polewę zrobić z sera twarogowego takiego przypominającego serek homogenizowany ile śmietany wtedy dodać
-
Zamierzam zrobić na urodziny córki, ale to będzie pierwszy raz, nie chce wpadki. czy ciasto na 2 babki mogę zrobić za jednym razem? czesc bedzie musiała czekać az pierwsza babka sie upiecze, nie przeszkadza to?