Ciasto Piniata

komentarzy 27
data: 18 maja 2013

pinatacake3
 
pinatacake4
 
pinatacake1
 

Co powiecie na ciasto, z którego po rozkrojeniu dosłownie wylewają się słodycze? Bo o to chodzi w Piniacie! Tradycyjnie jest to kula lub inny papierowy lub gliniany przedmiot wypełniony masą dobrych rzeczy. Kiedy gdzieś mignęło mi zdjęcie takiego ciasta…minęły 3 dni i oto jest. Miękka, waniliowa kula wypełniona drażami, żelkami, ciasteczkami i czekoladkami. Właściwie to byłaby idealna zamiast tortu urodzinowego: świeczki zdmuchnięte, można kroić, a tu niespodzianka. :D Samo przygotowanie nie jest pracochłonne ani trudne, na dowód załączam zdjęciową instrukcję. Problemem może być jedynie odpowiednia blaszka – najlepiej babkowa, ale bez komina! Ja mam taką raczej niedużą, wysoką na ok. 10 cm, tak więc przepis podaję na Piniatę z dwóch takich babek. Jeśli używacie standardowej, dużej formy na babę, przemnóżcie ilość składników razy 2. :)

Na 1 babkę (potrzebne będą 2!)
2 jaja
1 szklanka maślanki/kefiru/zsiadłego mleka
1 i 3/4 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
łyżka ekstraktu waniliowego
 
Krem:
250 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Wypełnienie:
draże, żelki, czekoladki, ciasteczka, orzeszki… – cokolwiek przyjdzie Wam do głowy
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy z cukrem.
Jajka roztrzepujemy z olejem, wanilią i maślanką.
Łączymy zawartość obu misek i mieszamy (można też użyć miksera) do połączenia składników. Ciasto nakładamy do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką formy.
Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Studzimy chwilę w piekarniku, a następnie delikatnie wyjmujemy babkę z formy.
 
W ten sam sposób pieczemy drugą babkę.
 
Obie babki ustawiamy podstawą do góry i drążymy za pomocą noża lub łyżeczki. Otwór powinien być spory, ale ścianki z ciasta nie powinny być cieńsze niż 1 cm, żeby Piniata utrzymywała swój kształt!
 
Twarożek ucieramy z cukrem pudrem i wanilią. Stopniowo dodajemy śmietankę, miksując do uzyskania puszystego kremu.
 
Do jednej z babek nakładamy słodkości, formując z nich mały pagórek. Na brzegu nakładamy trochę kremu, który połączy obie części.
Na babkę ze słodyczami nakładamy drugą babkę i lekko ją dociskamy. Całość smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce.

 
 
pinatapage

  1. o to chyba u mnie widziałaś, ale fajnie ze zrobiłaś z babek bo to ciasto jest twardsze i lepiej sie nadaje niz biszkopt. wyszlo ci super elegancko, cudnie.

  2. świetny pomysł :) Ciasteczkowy potwór jrst zachwycony! :P

  3. Jej, ale mega ciacho! :) Idealne na przyjęcia dla dzieci :)

  4. siema, jesteś genialna. :))

    to ciasto to cudo, na jakieś urodziny czy coś muszę zrobić – jest po prostu epickie! :D

  5. Super się prezentuje! To ciasto to marzenie każdego małego i dorosłego miłośnika słodkości :)

  6. wygląda idealnie… od razu pochłonęłabym całe…mniam!

  7. czaryMary napisał/a:

    widzialam to w orginale na angielskiej stronie, ale w twoim wykonaniu wyglada to bardziej magiczniej :D

  8. Super :)
    skąd bierzesz te wszystkie ozdoby do ciast/babeczek? W normalnych sklepach widzę tylko kolorową i czekoladową posypkę :(

  9. A mogła byś podać jakąś stronę gdzie można kupować nie tylko hurtowo?

    Czemu za granicą tyle tego jest :(

  10. Cudny pomysł! Zawsze wiem, że u Ciebie na pewno znajdę coś niebanalnego. :) Super!

  11. Anonim napisał/a:

    Ale super :))))

  12. wilwia napisał/a:

    Super pomysl.Planuje zrobic taka piniate na Dzien Dziecka.Tylko wlasnie zobaczylam,ze moja forma na babke jest z kominem:(Myslisz ze w zwyklej tortownicy wyjdzie?

  13. Świetnie zrobione! Też widziałam je na foodgawkerze i bardzo mi się spodobało- czekam tylko teraz na odpowiedią okazję:)

  14. Pięknie sie prezentuje, świetny pomysł

  15. Igytsyn napisał/a:

    Na jaka wielkosc babki sa podane proporcje na ciasto?

  16. Padłam i nie wstanę sprzed komputera. Jestem absolutnie oczarowana!:D

  17. zrobię dziś na wieczór panieński!

  18. Pingback: Momofuku funfetti cake | Cukrowa Wróżka

  19. Robiłam, przepis super. Jutro powtórka tym razem dla drugiego dziecka.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

}