18maj2013

Ciasto Piniata

Komentarzy: 34

pinatacake3
 
pinatacake4
 
pinatacake1
 

Co powiecie na ciasto, z którego po rozkrojeniu dosłownie wylewają się słodycze? Bo o to chodzi w Piniacie! Tradycyjnie jest to kula lub inny papierowy lub gliniany przedmiot wypełniony masą dobrych rzeczy. Kiedy gdzieś mignęło mi zdjęcie takiego ciasta…minęły 3 dni i oto jest. Miękka, waniliowa kula wypełniona drażami, żelkami, ciasteczkami i czekoladkami. Właściwie to byłaby idealna zamiast tortu urodzinowego: świeczki zdmuchnięte, można kroić, a tu niespodzianka. :D Samo przygotowanie nie jest pracochłonne ani trudne, na dowód załączam zdjęciową instrukcję. Problemem może być jedynie odpowiednia blaszka – najlepiej babkowa, ale bez komina! Ja mam taką raczej niedużą, wysoką na ok. 10 cm, tak więc przepis podaję na Piniatę z dwóch takich babek. Jeśli używacie standardowej, dużej formy na babę, przemnóżcie ilość składników razy 2. :)

Na 1 babkę (potrzebne będą 2!)
2 jaja
1 szklanka maślanki/kefiru/zsiadłego mleka
1 i 3/4 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
łyżka ekstraktu waniliowego
 
Krem:
250 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Wypełnienie:
draże, żelki, czekoladki, ciasteczka, orzeszki… – cokolwiek przyjdzie Wam do głowy
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy z cukrem.
Jajka roztrzepujemy z olejem, wanilią i maślanką.
Łączymy zawartość obu misek i mieszamy (można też użyć miksera) do połączenia składników. Ciasto nakładamy do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką formy.
Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Studzimy chwilę w piekarniku, a następnie delikatnie wyjmujemy babkę z formy.
 
W ten sam sposób pieczemy drugą babkę.
 
Obie babki ustawiamy podstawą do góry i drążymy za pomocą noża lub łyżeczki. Otwór powinien być spory, ale ścianki z ciasta nie powinny być cieńsze niż 1 cm, żeby Piniata utrzymywała swój kształt!
 
Twarożek ucieramy z cukrem pudrem i wanilią. Stopniowo dodajemy śmietankę, miksując do uzyskania puszystego kremu.
 
Do jednej z babek nakładamy słodkości, formując z nich mały pagórek. Na brzegu nakładamy trochę kremu, który połączy obie części.
Na babkę ze słodyczami nakładamy drugą babkę i lekko ją dociskamy. Całość smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce.

 
 
pinatapage

Kategorie: Babki / Ciasta z serem / Dekoracje / Torty
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.