28maj2010

Ciasto szklankowe z białek i maku

Komentarzy: 2

ciasto szklankowe z białek


Odwieczny problem zostających białek. Ciasto, które piekła już pewnie większość blogowiczów. Postanowiłam jednak zaczerpnąć przepisu z książki mającej dla mnie dużą wartość sentymentalną, z której pochodzi przepis na moje pierwsze, samodzielnie upieczone ciasto (to był placek ze śliwkami o wdzięcznej nazwie “placek bardzo łatwy” :] ) , a mianowicie z “Ciast siostry Leonilli”.


Jest miękkie, lekkie, nie za słodkie. I gotowe w godzinę.


1 szklanka białek (z 6-7 jaj)


1 szklanka mąki


1 szklanka cukru


1 szklanka suchego maku


200 g masła, stopionego i ostudzonego


pół opakowania proszku do pieczenia


cukier wanilinowy/skórka cytrynowa wdg uznania


 


Najpierw włączyć piekarnik, na 180 stopni, żeby spokojnie się nagrzał w czasie tych 10-15 minut i ładnie czekał na ciasto. Białka ubijać na pianę. Pod koniec ubijania dodać w kilku partiach cukier. Poubijac jeszcze trochę, a następnie dodawaćć przesianą makę z proszkiem do pieczenia, mak i cukier wanilinowy, lub skórkę cytrynową, mieszając delikatnie łyżką. Dolać zimny tłuszcz i jeszcze pomieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 45 minut, do suchego patyczka.


Można popudrować, lub polać lukrem.


ciasto szklankowe z białek 2

Kategorie: Babki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.