Ciasto (tarta) ze śliwkami i masą śmietanową
Komentarzy: 1Tak. Ten dzień w końcu nadszedł. Groźba wisząca w wakacyjnym powiwetrzu niczym ciemna chmura na pogodnym niebie spełniła się. A tak poważniej – wiecie, jaki mam koszmarny plan? Koszmarny, okropny, fuj, fuj, fuj! I obudowali deskami grzejniki. Już boję się zimy. Jeszcze się z nimi policzę! :<
W kuchni, oczywiście!
Ciasto ze śliwkami i masą śmietanową (tortownica 24 cm)
Ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
+śliwki i cukier
Masa śmietanowa
1 szklanka kwaśnej śmietany
10 dag cukru
płaska łyżka mąki
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy całą resztę i szybciutko zagniatamy ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Teraz czas na mycie i drylowanie śliwek.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, formując mały brzeg. Nakłuwamy spód widelcem. Układamy na nim śliwki, zaczynając od środka.
Posypujemy je cukrem. Na 10 minut wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Składniki masy mieszamy ze sobą. Ciasto wyjmujemy na krótką chwilkę – taką wystarczającą na zalanie masą śmietanową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 35 minut.
Chociaż jakiś pozytywny akcent tych wrześniowych dni. Bo wyszło bardzo, bardzo dobre. Słodka masa na przekór kwaskowatym śliwkom. A pod spodem kruchutko, kruchuteńko..
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Zamiast śliwek dałam truskawki i też było pyszne:) A ten krem to po prostu delicje! Idealny do tarty:)