Ciasto truflowe z białą czekoladą (Ciasto z białą truflą)
Komentarzy: 5Konsekwentnie staram się piec to, co od dawna jest zaznaczone (póki co niestety jedynie w mojej głowie) jako “spróbować koniecznie”. Tym razem połączyłam przepisy na ciasto z ciemną i białą truflą*, dorzuciłam tego i owego i jest. Krem, który podbił moje serce. I ciasto, które niczym mu nie ustępuje. Mój ideał. Wstrętne światło (właściwie jego brak), które nie pozwala zrobić mu godnego ideałowi zdjęcia, które krzyczałoby “Upiecz mnie! Jestem tego warte!”. Dlatego musicie uwierzyć na słowo, że JEST tego warte!
Ciasto:
50 g białej czekolady
4 łyżki cukru
2 jaja
5 1/2 łyżki mąki
Krem:
350 g białej czekolady
100 g pokruszonych herbatników
1 szklanka mleka w proszku
100 g masła
300 ml śmietanki kremowej
Ciasto:
Jaja ubijamy z cukrem przez około 10 minut na bardzo puszystą masę. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę i stopioną czekoladę. Mieszamy i wlewamy ciasto do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka.
Czekoladę, masło i śmietankę podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy do ostudzenia, a następnie na 30 minut wstawiamy do lodówki. Po tym czasie mieszamy masę drewnianą łyżką i dodajemy pokdurszone herbatniki, oraz mleko w proszku. Mieszamy i ponownie odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie masę rozsmarowujemy na cieście.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Nawet bez światła zdjęcie dobrze wygląda i zachęca mnie do przetestowania przepisu :) No i ta biała czekolada, którą ubóstwiam.
-
a jaki rozmiar foremki byłby najlepszy? :)
-
Jak długo po nałożeniu kremu powinno stać w lodówce? Idę na urodziny, a z domu wyjdę już po południu i mam dylemat czy od rana robić czy wieczorem.