Ciasto twarogowe z brzoskwiniami i kruszonką
Komentarzy: 12
Ciasto, które łatwo pomylić z drożdżówką – przynajmniej mój tata stwierdził, że “drożdżówka byłą pyszna” i tym razem wcale nie miałam mu tak bardzo za złe, że jak zwykle coś pokręcił. Ciasto z dodatkiem twarogu, choć przygotowywane jak ciasto kruche, jest miękkie i faktycznie nieco “drożdżówkowe”. Kruszonka dopełnia całości. :3 Ja przygotowałam je ze świeżymi brzoskwiniami, których nadmiar jak zwykle smutno zerkał z koszyka, ale nadadzą się i brzoskwinie z puszki, i właściwie każde inne owoce.
Ciasto:
400g mąki
250g półtłustego lub tłustego twarogu
jajko
120g cukru
5 łyżek oleju,
8 łyżek mleka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże brzoskwinie lub inne owoce
Kruszonka:
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
120 g chłodnego masła
Brzoskwinie sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i równomiernie układamy na spodzie.
Na kruszonkę mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy palcami w kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut do suchego patyczka. Studzimy kilkanaście minut w uchylonym piekarniku i wyjmujemy do całkowitego ostudzenia.
Przepis lekko zmodyfikowany stąd.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Bardzo się cieszę, ze Wam smakowało:):) Z brzoskwiniami musi być pyszne! Pozdrawiam
-
Świetne to ciasto !Podoba mi się i chętnie wypróbuję przepis.
U mnie czasami o jogurtowym mówią ,że drożdżowe – hehe:D -
A może być już twaróg zmielony czy musi być taki grudkowaty?
-
Bardzo smakowite ciacho, dziękujemy za dodanie zdjęcia! :) A może następnym razem coś z czekoladą do naszego konkursu? ;-) Zapraszamy!
-
Twój przepis na ciasto znlazłam przez przypadek, szukając pomysłu na to, co można zrobić co można zrobić ze zbyt dużą ilością brzoskwiń i wiejskiego twarogu. Ciasto już w piekarniku. Mam nadzieję, że tym razem nie wyjdzie zakalec. :-)
-
Czy zamiast twarogu można użyć serka wiejskiego? Czy trzeba odlewać śmietankę przed dodaniem?
-
Ciacho w piekarniku :-) mam nadzieje, że moim domownikom zasmakuje ! :D
-
Smakowite! No i faktycznie – mylą się ludzie – “to nie drożdżowe?”