04wrz2013

Ciasto twarogowe z brzoskwiniami i kruszonką

Komentarzy: 12

peachcrumbcake4
 
peachcrumbcake1
 
peachcrumbcake3

 
Ciasto, które łatwo pomylić z drożdżówką – przynajmniej mój tata stwierdził, że “drożdżówka byłą pyszna” i tym razem wcale nie miałam mu tak bardzo za złe, że jak zwykle coś pokręcił. Ciasto z dodatkiem twarogu, choć przygotowywane jak ciasto kruche, jest miękkie i faktycznie nieco “drożdżówkowe”. Kruszonka dopełnia całości. :3 Ja przygotowałam je ze świeżymi brzoskwiniami, których nadmiar jak zwykle smutno zerkał z koszyka, ale nadadzą się i brzoskwinie z puszki, i właściwie każde inne owoce.

Na blaszkę ok. 25×25 cm
 
Ciasto:
400g mąki
250g półtłustego lub tłustego twarogu
jajko
120g cukru
5 łyżek oleju,
8 łyżek mleka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 
3 duże brzoskwinie lub inne owoce
 
Kruszonka:
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
120 g chłodnego masła
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokruszony twaróg i resztę składników. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je, podsypując mąką i wykładamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Brzoskwinie sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i równomiernie układamy na spodzie.
 
Na kruszonkę mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy palcami w kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
 
Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut do suchego patyczka. Studzimy kilkanaście minut w uchylonym piekarniku i wyjmujemy do całkowitego ostudzenia.

 
Przepis lekko zmodyfikowany stąd.

Kategorie: Ciasta z owocami
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.