29kw.2010

Ciasto ucierane pełnoziarniste z owocami

Komentarzy: 0

ciasto pełnoziarniste ucierane


Kolejny “zdrowy” wypiek. Z soczystymi owocami zanurzonymi w miękkim cieście. Nie mogłam nie zrobić, skoro tyle osób sobie chwaliło. Przepis tutaj.


25 dag mąki pełnoziarnistej


15 dag masła


12 dag brązowego cukru


4 łyżki mleka


4 jaja


2 łyżeczki proszku do pieczenia


szczypta soli


owoce – u mnie śliwki ze słoiczka, mogą być jabłka, brzoskwinie z puszki, truskawki, wiśnie, etc.


Masło, cukier, sól ucierać na pianę. Teraz wrzucać jajka i mleko. Mąkę przesiać z proszkiem i siup – do masy.


Wszystko wylać na blaszkę, posmarowaną jakimś tłuszczem, co by się nie przyczepiło nasze ciasto. Na wierzch owoce – ilość wedle uznania.


Niech sobie siedzi w piekarniki, w 180 stopniach np., aż do “suchego patyczka”.


Voila.


 




 

Kategorie: Ciasta z owocami
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.