Ciasto waniliowe z jabłkami – beztłusczowe
Komentarzy: 2Ile razy już słyszałam ten straszny zarzut – “przytyję przez Ciebie!”. No cóż. Patrząc na niektóre przepisy muszę przyznać, że trochę poczuwam się do winy – powstrzymać się przed zrobieniem – trudno, przed jedzenim – jeszcze trudniej. Dlatego dzisiaj coś równie dobrego, za to – w porównaniu np. z fudgem ciasteczkowym – wręcz dietetycznego. :) Tym razem bez żadnego masła, bez żadnej czekolady, nawet bez śmietany. Miękko, jabłkowo i waniliowo.
250 g mąki
160 g cukru
240 ml jogurtu naturalnego
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jabłka, obrane
szczypta soli
łyżka ekstraktu waniliowego/opakowanie cukru wanilinowego
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, oraz jogurt. Miksujemy chwilę, a na koniec dorzucamy wanilię, sól i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy i wlewamy do tortownicy 24 cm – natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Przepis znaleziony tu i leciutko zmodyfikowany. :)
Chciałam się jeszcze pochwalić swoim ostatnim tortowym wyzwaniem – myślę, że zaliczonym. Tort dla Kogoś Bardzo Kochanego.
No i podobno smaczny – biszkopt przełożony masą kajmakową o smaku kokosowym, cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki i kremem waniliowym. ^^
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
hi!,I love your writing very a lot! proportion we communicate more about your article on AOL? I need an expert on this space to unravel my problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to peer you.