Ciasto z białek
Komentarzy: 1
Czym sobie te biedne białka zasłużyły na to, że tak często lądują smutne w miseczce, podczas kiedy żółtka grają pierwsze skrzypce w ciasteczkach, czy w drożdżówce? A no niczym, biedactwa! Dlatego warto zrobić z nich użutek. I to smaczny! I jeśli znudzą Wam się bezy albo nieśmiertelne szklankowe z makiem, czas na odmianę. Na coś lekkiego, ale nie suchego. Słodkiego. Z lukrem.
6 białek
250 g cukru
160 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła/margaryny – stopionej i ostudzonej
cukier wanilinowy / ekstrakt waniliowy
szczypta soli
+ cukier puder i łyżka mleka
Białka ubijamy z dwoma łyżkami cukru. Kiedy staną się sztywną pianą, za pomocą łyżki lub szpatułki łączymy delikatnie z przesianymi mąkami wymieszanymi z cukrem, wanilią, solą i proszkiem. Dodajemy tłuszcz i mieszamy. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu lukrujemy. Ja zrobiłam lukier na mleku, ale pasowałby też z dodatkiem cytryny albo soku pomarańczowego. Co kto lubi. :)
Przepis znaleziony tutaj.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
jedno z moich ulubionych ciast