15lut2011

Ciasto z białek

Komentarzy: 1

 


 


egg whites cake


Czym sobie te biedne białka zasłużyły na to, że tak często lądują smutne w miseczce, podczas kiedy żółtka grają pierwsze skrzypce w ciasteczkach, czy w drożdżówce? A no niczym, biedactwa! Dlatego warto zrobić z nich użutek. I to smaczny! I jeśli znudzą Wam się bezy albo nieśmiertelne szklankowe z makiem, czas na odmianę. Na coś lekkiego, ale nie suchego. Słodkiego. Z lukrem.


6 białek


250 g cukru


160 g mąki


1 łyżka mąki ziemniaczanej


1 łyżeczka proszku do pieczenia


100 g masła/margaryny – stopionej i ostudzonej


cukier wanilinowy / ekstrakt waniliowy


szczypta soli


+ cukier puder i łyżka mleka


Białka ubijamy z dwoma łyżkami cukru. Kiedy staną się sztywną pianą, za pomocą łyżki lub szpatułki łączymy delikatnie z przesianymi mąkami wymieszanymi z cukrem, wanilią,  solą i proszkiem. Dodajemy tłuszcz i mieszamy. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.


Po ostudzeniu lukrujemy. Ja zrobiłam lukier na mleku, ale pasowałby też z dodatkiem cytryny albo soku pomarańczowego. Co kto lubi. :)


 


Przepis znaleziony tutaj.


 

Kategorie: Babki / Ciasta
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Herbatnik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.