30lip2010

Ciasto z cukinią i marchewką, z kremem serowym

Komentarzy: 0

ciasto cukiniowe zucchini cake3


Mówisz:warzywa, myślisz:ciasto!


No, może nie myśląc o pomidorach, albo kalafiorze (chociaż.. quiche, tarta?).


Ale po bardzo satysfakcjonujących próbach marchewkowych, przyszła pora na coś nowego. I tak właśnie Pani Cukinia (to w ramach przeprosin za to, że kiedyś nazywałam ją “wielkim ogórkiem”:< )zamiast w czyimś garncu na zupę znalazła się u mnie w piekarniku. A konkretniej, w aromatycznym, wilgotnym cieście przykrytym słodkim twarożkiem. I jak tu nie lubić warzyw?


ciasto cukiniowe zucchini cake4


Na blaszkę ok. 22×26 cm (ciasto wychodzi raczej niskie)


80 g cukinii


100 g marchwii


225 g mąki


2 jaja


2 łyżeczki proszku do pieczenia


łyżeczka przyprawy do szarlotki*, lub cynamonu


3/4 szklanki cukru trzcinowego


5 łyżek oleju


 


Cukinię i marchewki zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Wymieszać z jajkami, olejem i cukrem. Dodać przesianą mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać i wyłożyć ciastem natłuszczoną blaszkę. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.


 


Po ostudzeniu posmarować kremem serowym:


ciasto cukiniowe zucchini cake


250 g twarogu (mielonego, lub nie)


1/2 szklanki cukru pudru, lub mniej


łyżka masła


łyżeczka cukru wanilinowego


łyżeczka soku z cytryny


Nic prostszego – wszystko ucieramy.


Dla podkreślenia cukiniowatości ciasta mój krem zabarwiłam na zielono.


ciasto cukiniowe zucchini cake2


 


 


* przyprawa do szarlotki składa się z cynamonu, kardamonu, goździków i imbiru.


Przepis zmodyfikowany na podstawie “100 klasycznych ciast i ciasteczek” W.Hobson.



Kategorie: Ciasta z dodatkami
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.