Ciasto z cukinią i marchewką, z kremem serowym
Komentarzy: 0Mówisz:warzywa, myślisz:ciasto!
No, może nie myśląc o pomidorach, albo kalafiorze (chociaż.. quiche, tarta?).
Ale po bardzo satysfakcjonujących próbach marchewkowych, przyszła pora na coś nowego. I tak właśnie Pani Cukinia (to w ramach przeprosin za to, że kiedyś nazywałam ją “wielkim ogórkiem”:< )zamiast w czyimś garncu na zupę znalazła się u mnie w piekarniku. A konkretniej, w aromatycznym, wilgotnym cieście przykrytym słodkim twarożkiem. I jak tu nie lubić warzyw?
Na blaszkę ok. 22×26 cm (ciasto wychodzi raczej niskie)
80 g cukinii
100 g marchwii
225 g mąki
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy do szarlotki*, lub cynamonu
3/4 szklanki cukru trzcinowego
5 łyżek oleju
Cukinię i marchewki zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Wymieszać z jajkami, olejem i cukrem. Dodać przesianą mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać i wyłożyć ciastem natłuszczoną blaszkę. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu posmarować kremem serowym:
250 g twarogu (mielonego, lub nie)
1/2 szklanki cukru pudru, lub mniej
łyżka masła
łyżeczka cukru wanilinowego
łyżeczka soku z cytryny
Nic prostszego – wszystko ucieramy.
Dla podkreślenia cukiniowatości ciasta mój krem zabarwiłam na zielono.
* przyprawa do szarlotki składa się z cynamonu, kardamonu, goździków i imbiru.
Przepis zmodyfikowany na podstawie “100 klasycznych ciast i ciasteczek” W.Hobson.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)