19Lip2011

Ciasto z twarogiem, owocami i kruszonką

Komentarzy: 2

ciasto z twarogiem owocami i kruszonką3 pyszne rzeczy. Delikatna masa serowa, słodkie owoce i najkochańsze – kruszonka! W jednym. Zobaczyłam je tutaj i wiedziałam, że to jest coś, co trzeba zrobić jak najszybciej. Z ostatnimi truskawkami. Jak zwykle mam wrażenie, że i tak za mało się nimi nacieszyłam…Teraz smak pozostał jedynie w słoiczkach i woreczkach w zamrażarce. Co zrobić.. (jeść maliny! :D)


Na blachę 20×30 cm
Ciasto:
1 jajo
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
Masa serowa:
250 g zmielonego twarogu lub twarogu śmietankowego
1 jajo
60 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka mąki
Owoce:
Jagody, truskawki, maliny – do wyboru, do koloru
4-5 łyżek cukru
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemnaczanej
50 g cukru
125 g zimnego masła, pokrojnego na kawałki

Składniki ciasta najpierw rozcieramy palcami, a potem zagniatamy szybko na gładkie ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną i wysypaną mąką lub też wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ja po prostu wciskałam kawałki ciasta w dno i trochę w boki – po co jeszcze wałkować. :) Chowamy formę do lodówki i nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.


Składniki masy serowej ucieramy. A składniki na kruszonkę – podobnie jak ciasto – rozcieramy palcami do uzyskania okruchów. Owoce oszuszyć, większe pokroić i wymieszać z cukrem.


Ciasto nakłuć widelcem i piec 25-30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, a na cieście ułożyć masę serową, owoce i posypać to wszystko kruszonką. Piec jeszcze 35-40 minut, aż kruszonka się zezłoci.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Marta pisze:

    Zrobiłam, całkiem smaczne wyszło :) tylko czy nie pominięty został przypadkiem proszek do pieczenia w składzie na spód? ja przed włożeniem do piekarnika na to wpadłam, posypałam po wierzchu i docisnęłam widelcem ;p