Ciasto z twarożkiem i truskawkami – najprostsze
Komentarzy: 2Kiedyś, kiedy odwiedzałam z mamą cukiernie, nigdy nie chciała kupić ciasta z truskawkową galaretką. Nie mam pojęcia, czemu. Zawsze brała sernik, jabłecznik, lub makowiec.
Teraz miałam takie ciasto, jakie zawsze chciałam. Lekkie, świeże, pachnące truskawkami. Tata wziął 3 dokładki.
Na spód:
200 g ciasteczek digestive lub herbatników
100 g masła
Na masę:
500 g serka śmietankowego lub zwykłego twarogu
200 g masła
100 g cukru pudru
trochę cukru wanilinowego
Około 25 truskawek
2 galaretki truskawkowe
Blaszkę ( u mnie tortownica 26 cm) cienko posmarować masłem. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Tłuczkiem albo w malakserze najprzyjemniej. Masło stopić, lekko ostudzić i wymieszać z okruszkami. Wilgotną masą wyłożyć tortownicę i przycisnąć do dna. Wstawić do lodówki.
Twaróg zmielić. Serka śmietankowego nie trzeba. Utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Masło stopić i powoli łączyć z kremem. Wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Poczekać, aż zaczną tężeć.
Truskawki przekroic na połówki, ułożyć na kremie i zalać galaretką.
Po nocy w lodówce najlepsze.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
do masy na drugi raz nie dodałabym masła-obciaża ciasto
a tak poza tym przepisy z tej strony są super