19cze2010

Ciasto z twarożkiem i truskawkami – najprostsze

Komentarzy: 2

ciasto z twarożkiem i truskawkami


Kiedyś, kiedy odwiedzałam z mamą cukiernie, nigdy nie chciała kupić ciasta z truskawkową galaretką. Nie mam pojęcia, czemu. Zawsze brała sernik, jabłecznik, lub makowiec.


Teraz miałam takie ciasto, jakie zawsze chciałam. Lekkie, świeże, pachnące truskawkami. Tata wziął 3 dokładki.


 


Na spód:


200 g ciasteczek digestive lub herbatników


100 g masła


Na masę:


500 g serka śmietankowego lub zwykłego twarogu


200 g masła


100 g cukru pudru


trochę cukru wanilinowego


Około 25 truskawek


2 galaretki truskawkowe


 


Blaszkę ( u mnie tortownica 26 cm) cienko posmarować masłem. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Tłuczkiem albo w malakserze najprzyjemniej. Masło stopić, lekko ostudzić i wymieszać z okruszkami. Wilgotną masą wyłożyć tortownicę i przycisnąć do dna. Wstawić do lodówki.


Twaróg zmielić. Serka śmietankowego nie trzeba. Utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Masło stopić i powoli łączyć z kremem. Wyłożyć na ciasteczkowy spód.


Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Poczekać, aż zaczną tężeć.


Truskawki przekroic na połówki, ułożyć na kremie i zalać galaretką.


Po nocy w lodówce najlepsze.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj gość Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.