04wrz2011

Ciasto ze słonecznikiem i karmelem

Komentarzy: 2

ciasto ze słonecznikiem i karmelem


Wydłubywanie rodzynek z sernika chyba nie jest aż tak niezwykłe. Zawsze miło jest wiedzieć, że było więcej dzieciaków takich jak ja. Ale o i ile grzebanie w cieście moi rodzice jeszcze jakoś tolerowali, o tyle nigdy nie mogli zrozumieć innego zwyczaju: skrupulatnego zdrapywania wszelkich ziarenek – dynia, słonecznik, sezam, a nawet mak – wszystko było mi jedno – nie mogło tego być na mojej bułce, kromce chleba, ani nigdzie indziej. Wprawdzie rodzynki wydłubuję dyskretnie do dziś, ale ta antypatia do ziarenek na szczęście mi przeszła. Chociaż dopiero teraz odkryłam, jak dobry jest prażony z cukrem słonecznik. W połączeniu z karmelem – mniam. I do tego chmurka z bitej śmietany… <3


Biszkopt: (u mnie blaszka 25×25 cm)

5 jaj
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej odjąć 2 łyżki
2 łyżki kako

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa:
300 g łuskanego słonecznika
1 puszka masy kajmakowej
1 1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru
Wierzch:
200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru

 


Piekarni rozgrzewamy do 175 stopni. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy kolejno żółtka, cały czas miksując. Przesiewamy mąki z kakao i delikatnie mieszamy z jajkami. Przelewamy masę do formy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia (boki nie!) i pieczemy ok. 30 minut. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy w formie z wysokości ok. 0,5 m na podłogę i wstawiamy go ponownie do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami, żeby troszkę ostygł.


3/4 kostki masła topimy z cukrem. Dodajemy słonecznik i dobrze mieszamy. Przekładamy go na blachę i prażymy w temp. ok 180-200 stopni jakieś 15 minut, mieszając co jakiś czas. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił!


ciasto ze słonecznikiem i karmelem przepis


Masę kajmakową ucieramy z 1/2 kostki masła. Dodajemy słonecznik (trochę odkładamy do posypania) i wykładamy masę na biszkopt (można go wcześniej lekko nasączyć).


Kremówkę ubijamy, pod koniec dodając przesiany cukier. Rozsmarowujemy na wierzchu. Pozostaje nam posypać ciasto odłożonym słonecznikiem i voila.




Przepis częściowo stąd, a częściowo stąd.





Kategorie: Ciasta / Ciasta z kremem
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Mary3010 pisze:

    Zamiast masy kajmakowej, polecam Ci mleko skondesowane slodzone, ktore gotujesz przez 2-3h. Trzeba je bardzo dobrze schlodzic przed, najlepiej ugotowac dzien wczesniej:)Moim zdaniem jest duzo smaczniejsze od tych gotowych :) Pozdrawiam