Cookie dough balls
Komentarzy: 2Pamiętacie babeczki ciasteczkowe? Skoro już porwałam się wtedy na to surowe ciasto, zrobiłam przy okazji inną rzecz, która pewnie większości Polaków wydałaby się co najmniej dziwna – kulki surowego ciasta jak na chocolate chip cookies. Schłodzone. Najlepsze zanurzane w roztopionej czekoladzie, jak słusznie zauważyła Joy. Może trudno to sobie wyobrazić, ale smakuje nie gorzej, niż normalne ciastka, które wyszły z piekarnika.
Acha, ale za nim kuleczki, to z przyjemnością zawiadamiam, że dzięki temu, że ja tu piszę, a Ktoś to czyta, zostałam nagrodzona w konkursie i przy odrobinie szczęścia być może dostanę sponsoring na zakup 1000 papilotek, tak w przeliczeniu. Więc trzymajcie proszę kciuki! :D
1/2 kostki miękkiego masła
1 szklanka + 2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki cukru kryształu
1/3 szklanki jogurtu greckiego/masła orzechowego (ja dałam jogurt)
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
Masło ucieramy z cukrami, solą i wanilią. Dodajemy jogurt/masło orzechowe. Miksujemy około 3 minut, na jednolitą masę. Dosypujemy mąkę przesianą z sodą i jeszcze chwilę ucieramy. Na koniec ręcznie mieszamy z chipsami czekoladowymi.
Z masy wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Układamy je na talerzyku lub papierze do pieczenia i odkładamy do lodówki na min. 3 godziny. Po tym czasie możemy maczać w rozpuszczonej na parze czekoladzie. :)
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
jak długo gotowe kuleczki można przechowywać?