29maj2012

Cookie dough balls

Komentarzy: 2

cookie dough balls kuleczki ciasteczkowe


Pamiętacie babeczki ciasteczkowe? Skoro już porwałam się wtedy na to surowe ciasto, zrobiłam przy okazji inną rzecz, która pewnie większości Polaków wydałaby się co najmniej dziwna – kulki surowego ciasta jak na chocolate chip cookies. Schłodzone. Najlepsze zanurzane w roztopionej czekoladzie, jak słusznie zauważyła Joy. Może trudno to sobie wyobrazić, ale smakuje nie gorzej, niż normalne ciastka, które wyszły z piekarnika.


Acha, ale za nim kuleczki, to z przyjemnością zawiadamiam, że dzięki temu, że ja tu piszę, a Ktoś to czyta, zostałam nagrodzona w konkursie i przy odrobinie szczęścia być może dostanę sponsoring na zakup 1000 papilotek, tak w przeliczeniu. Więc trzymajcie proszę kciuki! :D


1/2 kostki miękkiego masła
1 szklanka + 2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki cukru kryształu

1/3 szklanki jogurtu greckiego/masła orzechowego (ja dałam jogurt)
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady

 


Masło ucieramy z cukrami, solą i wanilią. Dodajemy jogurt/masło orzechowe. Miksujemy około 3 minut, na jednolitą masę. Dosypujemy mąkę przesianą z sodą i jeszcze chwilę ucieramy. Na koniec ręcznie mieszamy z chipsami czekoladowymi.


Z masy wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Układamy je na talerzyku lub papierze do pieczenia i odkładamy do lodówki na min. 3 godziny. Po tym czasie możemy maczać w rozpuszczonej na parze czekoladzie. :)

Kategorie: Cookie dough / Słodycze
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.