Cookie dough cream pie – tarta ciasteczkowa
Komentarzy: 18
Kolejny, nie wiem już który ciasteczkowy przepis z mojej ukochanej książki dla miłośników surowego ciasta. Po świątecznych ciasteczkach zostało trochę zamrożonego kruchego ciasta. A jak kruche ciasto, to najlepiej… no tarta oczywiście. Ta jest naprawdę wyjątkowa: masa ciasteczkowa z czekoladowymi kropelkami, krem waniliowy i cienka warstwa śmietanki na wierzchu. Słodko, kremowo i wcale nie ma tyle pracy, ile mogłoby się wydawać. W oryginale spód nie wymaga zagniatania ciasta – jest zrobiony z pokruszonych ciasteczek zmieszanych ze stopionym masłem, podobnie jak w wielu sernikach. Tę wersję podaję też w przepisie.
Spód:
1 porcja kruchego ciasta lub 250g pokruszonych herbatników kakaowych i 1/2 kostki masła
Masa ciasteczkowa:
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru kryształu
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki czekoladowych kropelek lub drobno posiekanej czekolady
Krem waniliowy:
2 szklanki mleka
3 żółtka
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki mąki
1 łyzka ekstraktu waniliowego
1 łyżka masła
Bita śmietana:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
Jeśli korzystamy z ciasteczek, kruszymy je na pył i łączymy ze stopionym masłem, a następnie wciskamy w formę, formując też brzeg. Taki spód pieczemy ok. 8 minut w 180 stopniach.
Na masę ciasteczkową ucieramy masło z cukrami, solą i wanilią. Dodajemy mleko, a na koniec mąkę i groszki. Powinniśmy otrzymać gładkie ciasto, jak na ciasteczka.Na ostudzonym spodzie formujemy warstwę z masy ciasteczkowej. Najlepiej ręką dociskać drobne porcje ciasta, a na koniec wszystko uklepać. :) Ciasto odstawiamy do lodówki i zabieramy się za krem.
1 szklankę mleka roztrzepujemy z mąką i cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania, często mieszając. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć do konsystencji śmietany. Wtedy dolewamy ją powoli do żółtek roztrzepanych z pozostałą szklanką mleka, ciągle mieszając. Na koniec mieszankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i mieszamy z masłem i wanilią. Studzimy 5 minut i wylewamy na warstwę ciasteczkową. Ponownie odstawiamy ciasto do lodówki i zabieramy się za śmietanę – ubijamy ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Śmietanę rozsmarowujemy na naszym cieście i voila. Pozostaje nam zdecydować się na jakąś dekorację – u mnie minimalistycznie czekoladowe groszki.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Wygląda przepysznie!
-
Pięknie wygląda, delikatne niebo w gębie:-)
-
Skąd Ty wynajdujesz takie wspaniałe przepisy?!
-
a ja mam pytanie: gdzie najlepiej kupić te groszki czekoladowe?nie widzę w sklepach :(
-
Fantastyczna tarta, na sam widok człowiekowi się humor poprawia. A czy mogłabym prosic o tytuł i autora tej wspaniałej książki :)
Pozdrawiam -
czy można jeść surową mąkę, nie zaszkodzi
-
nie wiem, o co chodzi z tą ”samooceną”, tym bardziej, że Twój blog stał się inspiracją do nazwania mojego, a także do odkrycia tego, czym jest wspaniałe ‘cookie dough’ i skosztowania go po raz pierwszy w pewnym serniku . :))
-
[…] 0 data: 10 stycznia 2013 Jak już w lodówce były białka pozostałe po kremie do tarty, a i mielone migdały się znalazły, to nie można się było wykręcać od zrobienia […]
-
Tylko Ty mogłaś ją upiec…Zjawiskowa!
-
upieklam to ciasto w niedzielę rano, do wieczora zostało całe zjedzone :-) jest przepyszne
-
Proszę Cię wymyśl coś takiego jak tarta z oreo i dodaj tutaj jak najszybciej, to byłoby epickie i idealne i jejku, uwielbiam Cię :c chociaż z drugiej strony nienawidzę, bo zaczęło mi burczeć w brzuchu ;-;
-
[…] inspiracja: ten przepis, wykonanie poszczególnych warstw – […]
-
Kurczę! Jestem pierwszy raz na twojej stronie. Właśnie trafiłam do raju ciasteczkowego ❤️