10kw.2012

Cookie dough cupcakes

Komentarzy: 1

cookie dough cupcakes ciasteczkowe

cookie dough cupcakes ciasteczkowe 2

Nie wiem, jak można nie lubić surowego ciasta. Jedna z największych przyjemności podczas pieczenia – wyjadanie surowego ciasta. Oczywiście – tak jak z pieczonym – każdy lubi co innego. Amerykanie już  dawno odkryli, że najbardziej lubią surowe ciasto na ciasteczka chocolate chip. I oprócz zajadania na surowo dodają je gdzie się da – do sernika (bardzo dobry patent, już wypróbowany!), do lodów, deserów, ciast, no i do babeczek.

Kulka ciasteczkowej masy zanurzona w cupcake'u pokrytym kremem. Oczywiście ciasteczkowym. Więc niech was nie zdziwi dodatek mąki w kremie. Myślałam, że dzięki temu nie wyjdzie tak słodki, jak to zazwyczaj kremy maślane, no ale jednak. Jest lekki i nie tak tłusty, jak większość, ale mocno słodki jest. Tak w ramach uprzedzenia. :)

Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale nie jest skomplikowane. Wszystko kręci się wokół tych samych składników. Najważniejsze jest wcześniejsze przygotowanie ciastkowych kulek i schłodzenie ich przez noc. dzięki temu babeczka będzie wypieczona jak należy, a wnętrze nie wtopi się w nią.

 

Na ok. 16 sztuk:

1. Cookie dough

1/2 kostki miękkiego masła

3/8 szklanki cukru kryształu

3/8 szklanki brązowego cukru

2 łyżki mleka

łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

1 1/4 szklanki mąki

1/2 szklanki czekoladowych groszków, lub posiekanej czekolady

 

Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mleko i wanilię, a następnie mąkę i sól. Ucieramy do powstania gładkiej masy. Wsypujemy groszki i mieszamy łyżką. Ręce zwilżamy zimną wodą i z masy formujemy małe kulki – o średnicy ok. 2-3 cm. Układamy je na talerzyku i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia…

 

2. Cupcakes

3/4 kostki miękkiego masła

2 jaja w temp. pokojowej 1 szklanka mleka, w temp. pokojowej

1 1/3 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą. Masło ucieramy z cukrami i wanilią. Dodajemy kolejno jajka, a następnie suche składniki na zmianę z mlekiem. Zaczynamy i kończymy na suchych. Kiedy uzyskamy już gładkie ciasto, nakładamy go do 2/3 wysokości foremek. Do każdej foremki wkładamy kulkę schłodzonego ciasta i zakrywamy ją ciastem.

 

cookie dough cupcakes 3

 

Babeczki pieczemy ok. 18-20 minut w 180 stopniach. Studzimy i przygotowujemy krem:

 

3. Cookie dough buttercream frosting

150 g miękkiego masła

3/8 szklanki brązowego cukru

1 3/4 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki mąki

szczypta soli

1 łyżka mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

groszki czekoladowe do dekoracji

 

Masło ucieramy z cukrem brązowym. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder, oraz resztę składników. Miksujemy na gładką masę.

 

Przepis na podstawie tego i tego.



Kategorie: Cookie dough / Cupcakes
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    2012/04/10 19:20:44
    Jesteś moją bogini !! Dlaczego wcześniej tego nikt mi nie pokazał ? To jest coś co kocham najbardziej :)
    Gość: anonymous, ip-78-30-115-70.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
    2012/04/10 20:29:05
    można zamiast brązowego cukru użyć normalnego? czy to coś zmieni w smaku, czy używasz brązowego ze względu na jego wartości?
    2012/04/10 21:01:43
    O matko ! Cudne! Ja też wyjadam zawsze surowe ciasto hehe;D
    Pozdrawiam:)
    Gość: Patrycja, 62.244.152.9*
    2012/04/10 21:22:46
    Kochana (jeśli mogę tak powiedzić, oczywiście:)), mam dwanaście lat i jestem zauroczona Twoim blogiem jak przedszkolak, jesteś cudowna;))
    Mogę wiedzieć skąd czerpiesz inspiracje?

    Pozdrawiam!

    2012/04/10 21:32:35
    genialne! :)
    2012/04/10 23:57:05
    Można cukier brązowy zastąpić cukrem, ale smak już nie będzie ten sam. Brązowy cukier daje taką charakterystyczną nutę. :)
    2012/04/10 23:57:42
    Patrycjo – inspirację czerpię skąd się da – z książek, z gazet, z blogów – i polskich, i zagranicznych, z tego, co zdarzy mi się jeść kupionego, z głowy.. Zewsząd. :)
    2012/04/11 00:08:43
    Zakochałam sie w twoich babeczkach! Wyglądają obłędnie.
    2012/04/11 09:06:06
    Podobno mozna nie lubic surowego ciasta. Spotkalam jak dotad jedna osobe, ktora nie lubi. Ja tam uwielbiam (nawet lody kupuje czesto z kawalkami surowego ciasta), wiec te cupcakes to cos dla mnie!
    2012/04/11 09:54:43
    o ho, już wie za co niedługo się zabieram! Ps. Myślałam, że należę do mniejszości fanatyków surowego ciasta : -))))
    2012/04/11 11:17:05
    a ja za surowym ciastem jakoś tak bardzo mocno nie przepadam:) …. ale takie muffinki to bym chętnie upiekła:)
    2012/04/11 13:23:58
    Piekny blog i swietne pomysly!Bede czestym gosciem!
    2012/04/13 09:48:20
    Boskie. Ja też lubię wyjadać surowe ciasto. Zwłaszcza wtedy, kiedy piekę brownie ;).
    Pozdrawiam!
    2012/04/13 14:32:00
    Ja też należe do wyjadaczy surowego ciasta i to od lat najmłodszych. Tak jak pisałas w przepisie na podlinkowany sernik, mama tłukła do głowy o bolącym brzuchu, ale…nigdy mnie brzuch nie bolał, po tego typu ekscesach, a teraz sama łapie się na tym, że jak mantrę powtarzam to córeczce (która też z gatunku wyjadających…) Znam takiego, co surowego ciasta nie lubi! Mój mąż! Polewy ok, ale jak coś ma mąkę to odpada :)
    2012/05/03 22:02:45
    Same cuda tu u Ciebie :)))
    2012/08/23 22:46:32
    Skorzystałam z przepisu na krem, wyszedł straszliwie słodki. Z tego, co się zdążylam zorientować, zazwyczaj robisz serowy krem. Jakiego sera używasz?
    A poza tym piękny blog, wspaniałe zdjęcia, aż chce się piec te wszystkie cudeńka. Myślałaś kiedyś o wpisie, w którym przedstawiłabyś swój ekwipunek (albo chociaż jego część) – te wszystkie urocze paterki, foremki itd?
    2012/08/25 22:43:09
    Krem jest slodki, jak to amerykańskie słodycze zazwyczaj. :) Do kremu serowego używam twarogu śmietankowego kupowanego na wagę (jakiś nasz lokalny), śmietakowego Presidenta, albo zmielonego półtłustego.
    A co wpisu z ekwipunkiem, to to całkiem niezły pomysł, bo sporo dostaję o niego pytań. Rozważę na pewno!:)
    2012/08/29 22:34:23
    No to będę czekać z niecierpliwością :)