Cookie dough cupcakes
Komentarzy: 1Nie wiem, jak można nie lubić surowego ciasta. Jedna z największych przyjemności podczas pieczenia – wyjadanie surowego ciasta. Oczywiście – tak jak z pieczonym – każdy lubi co innego. Amerykanie już dawno odkryli, że najbardziej lubią surowe ciasto na ciasteczka chocolate chip. I oprócz zajadania na surowo dodają je gdzie się da – do sernika (bardzo dobry patent, już wypróbowany!), do lodów, deserów, ciast, no i do babeczek.
Kulka ciasteczkowej masy zanurzona w cupcake'u pokrytym kremem. Oczywiście ciasteczkowym. Więc niech was nie zdziwi dodatek mąki w kremie. Myślałam, że dzięki temu nie wyjdzie tak słodki, jak to zazwyczaj kremy maślane, no ale jednak. Jest lekki i nie tak tłusty, jak większość, ale mocno słodki jest. Tak w ramach uprzedzenia. :)
Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale nie jest skomplikowane. Wszystko kręci się wokół tych samych składników. Najważniejsze jest wcześniejsze przygotowanie ciastkowych kulek i schłodzenie ich przez noc. dzięki temu babeczka będzie wypieczona jak należy, a wnętrze nie wtopi się w nią.
Na ok. 16 sztuk:
1. Cookie dough
1/2 kostki miękkiego masła
3/8 szklanki cukru kryształu
3/8 szklanki brązowego cukru
2 łyżki mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki czekoladowych groszków, lub posiekanej czekolady
Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mleko i wanilię, a następnie mąkę i sól. Ucieramy do powstania gładkiej masy. Wsypujemy groszki i mieszamy łyżką. Ręce zwilżamy zimną wodą i z masy formujemy małe kulki – o średnicy ok. 2-3 cm. Układamy je na talerzyku i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia…
2. Cupcakes
3/4 kostki miękkiego masła
2 jaja w temp. pokojowej 1 szklanka mleka, w temp. pokojowej
1 1/3 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą. Masło ucieramy z cukrami i wanilią. Dodajemy kolejno jajka, a następnie suche składniki na zmianę z mlekiem. Zaczynamy i kończymy na suchych. Kiedy uzyskamy już gładkie ciasto, nakładamy go do 2/3 wysokości foremek. Do każdej foremki wkładamy kulkę schłodzonego ciasta i zakrywamy ją ciastem.
Babeczki pieczemy ok. 18-20 minut w 180 stopniach. Studzimy i przygotowujemy krem:
3. Cookie dough buttercream frosting
150 g miękkiego masła
3/8 szklanki brązowego cukru
1 3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
groszki czekoladowe do dekoracji
Masło ucieramy z cukrem brązowym. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder, oraz resztę składników. Miksujemy na gładką masę.
Przepis na podstawie tego i tego.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)