Cookie dough mosaic cheesecake
Komentarzy: 3O tej książce wspominałam już przy okazji robienia batoników miliardera. Miałam kupić – kupiłam. I jest rewelacyjna.
Jedna z takich, w przypadku których przewracając kolejne strony obiecuję sobie: “To zrobię jak najszybciej” przy każdym przepisie. Jak mówi autorka – to książka dedykowana wszystkim tym, którzy w dzieciństwie za każdym razem zostawali przyłapani na wyjadaniu surowego ciasta. Jak coś się wyjada, to musi to być dobre. A jak coś jest dobre, to czemu nie zrobić z tego jakiegoś użytku? I tak właśnie znajdziemy tam przepisy na cuda z wykorzystaniem różnych rodzajów nieupieczonego ciasta – bojących się salmonelli uspokajam – surowego ciasta bez jaj, za to z różnymi dodatkami, np. masłem orzechowym i groszkami czekoladowymi. Dla jednych dziwactwo, dla mnie cudowny pomysł i możliwość zaskoczenia częstowanych.
Czy te tytuły nie brzmią zachęcająco? A to i tak nie wszystko!
Na pierwszy ogień poszedł sernik z zatopionymi kuleczkami 3 rodzajów ciasta. Równie fantastyczny w smaku, jak i w wyglądzie, tzn. w przekroju. :)
200 g ciasteczek zbożowych np. Digestive
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
opcjonalnie 2 łyżki mielonych migdałów
60 g masła
Kulki ciasteczkowe:
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki cukru
1 1/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki masła orzechowego
1/4 szklanki gorszków z mlecznej czekolady (lub posiekanej czekolady)
1/4 szklanki groszków z białej czekolady (lub posiekanej czekolady)
Masa serowa:
750 g serka kremowego lub twarogu śmietankowego
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jaja
szczypta soli
W tym czasie spód: ciastka kruszymy na pył i mieszamy z solą, cukrem i ew. migdałami. Łączymy ze stopionym masłem i wilgotne okruchy wgniatamy w dno tortownicy 24 cm, formując niewysoki brzeg. Pieczemy ok. 8-10 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Temperaturę zmniejszamy do 175 stopni.
Na masę serową ucieramy twarożek z cukrem i solą. Dodajemy kolejno jajka, miksując po dodaniu każdego. Dolewamy wanilię i śmietanę, mieszając łyżką do połączenia się składników. Połowę masy wylewamy na spód. Wciskamy w nią nasze kulki, równomiernie rozmieszczając wszystkie smaki. Zakrywamy resztą masy serowej.
Tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową i wkładamy ją do głębokiego, żaroodpornego naczynia lub blachy wypełnionej gorącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Dzięki temu sernik będzie aksamitny i delikatny, a kulki w środku mięciutkie. Pieczemy ok. 55 minut, aż środek sernika będzie lekko ścięty. Wyjmujemy go, zdejmujemy folię i studzimy do temperatury pokojowej. Po tym czasie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
[…] data: 5 stycznia 2013 Kolejny, nie wiem już który ciasteczkowy przepis z mojej ukochanej książki dla miłośników surowego ciasta. Po świątecznych ciasteczkach zostało trochę zamrożonego […]
-
Zrobiłam ten sernik, ponieważ, dzięki tobie, jestem fanką cookie dough. Wyszedł piękny, płaski, równiutki – troszkę się tylko przypiekł. Nie miałam okazji go spróbować, bo był w prezencie, ale… podobno sernik bomba! Zrobię chyba jeszcze raz, ale teraz rodzinnie, na święta. Dzięki pięknie za pomysłowe przepisy! <3