29lip2012

Cookie dough mosaic cheesecake

Komentarzy: 3

cookie dough mosaic cheesecake

O tej książce wspominałam już przy okazji robienia batoników miliardera. Miałam kupić – kupiłam. I jest rewelacyjna.

cookie dough lovers cookbook

Jedna z takich, w przypadku których przewracając kolejne strony obiecuję sobie: “To zrobię jak najszybciej” przy każdym przepisie. Jak mówi autorka – to książka dedykowana wszystkim tym, którzy w dzieciństwie za każdym razem zostawali przyłapani na wyjadaniu surowego ciasta. Jak coś się wyjada, to musi to być dobre. A jak coś jest dobre, to czemu nie zrobić z tego jakiegoś użytku? I tak właśnie znajdziemy tam przepisy na cuda z wykorzystaniem różnych rodzajów nieupieczonego ciasta – bojących się salmonelli uspokajam – surowego ciasta bez jaj, za to z różnymi dodatkami, np. masłem orzechowym i groszkami czekoladowymi. Dla jednych dziwactwo, dla mnie cudowny pomysł i możliwość zaskoczenia częstowanych.

Czy te tytuły nie brzmią zachęcająco? A to i tak nie wszystko!
 
cookie dough lovers cookbook
 
Na pierwszy ogień poszedł sernik z zatopionymi kuleczkami 3 rodzajów ciasta. Równie fantastyczny w smaku, jak i w wyglądzie, tzn. w przekroju. :)

Na spód:

200 g ciasteczek zbożowych np. Digestive

2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
opcjonalnie 2 łyżki mielonych migdałów
60 g masła

Kulki ciasteczkowe:
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
szczypta soli

2 łyżki mleka

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/4 szklanki cukru

1 1/4 szklanki mąki

2 łyżki kakao

2 łyżki masła orzechowego

1/4 szklanki gorszków z mlecznej czekolady (lub posiekanej czekolady)

1/4 szklanki groszków z białej czekolady (lub posiekanej czekolady)

 

Masa serowa:

750 g serka kremowego lub twarogu śmietankowego

1 szklanka brązowego cukru

1 szklanka śmietany 12 lub 18%

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 jaja

szczypta soli

 

Zaczynamy od kulek. Masło ucieramy z cukrami ok. 3 minuty. Dodajemy mleko i wanilię. Dosypujemy mąkę i sól, po czym ucieramy do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli będzie zbyt lepkie, dodajemy trochę mąki. Dzielimy je na 3 części. Do pierwszej dodajemy kakao i białe groszki, do drugiej masło orzechowe, a do trzeciej mleczne groszki. Każdy rodzaj ciasta porządnie mieszamy lub krótko ucieramy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki o średnicy ok. 2 cm. Układamy je na talerzyku lub papierze do pieczenia i odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki.
 

W tym czasie spód: ciastka kruszymy na pył i mieszamy z solą, cukrem i ew. migdałami. Łączymy ze stopionym masłem i wilgotne okruchy wgniatamy w dno tortownicy 24 cm, formując niewysoki brzeg. Pieczemy ok. 8-10 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Temperaturę zmniejszamy do 175 stopni.

Na masę serową ucieramy twarożek z cukrem i solą. Dodajemy kolejno jajka, miksując po dodaniu każdego. Dolewamy wanilię i śmietanę, mieszając łyżką do połączenia się składników. Połowę masy wylewamy na spód. Wciskamy w nią nasze kulki, równomiernie rozmieszczając wszystkie smaki. Zakrywamy resztą masy serowej.

Tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową i wkładamy ją do głębokiego, żaroodpornego naczynia lub blachy wypełnionej gorącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Dzięki temu sernik będzie aksamitny i delikatny, a kulki w środku mięciutkie. Pieczemy ok. 55 minut, aż środek sernika będzie lekko ścięty. Wyjmujemy go, zdejmujemy folię i studzimy do temperatury pokojowej. Po tym czasie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 
cookie dough mosaic cheesecake recipe

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

  • cukrowa wrozka pisze:
    2012/07/29 22:03:52
    widzę, że masz fazę na cookie dough :D musze w koncu cos wyczarowac z twoich pomysłów :)
    2012/07/29 22:09:15
    te kuleczki sa swietne! ^^ no i efekt koncowy, czyli sernik rowniez :) a ksiazka i przepisy wydaja sie ciekawe!
    2012/07/29 23:37:58
    słodziutkie te kuleczki :)
    2012/07/30 11:26:16
    ta książka musi byc cudowna, od dziecka uwielbiam surowe ciasto i do tej pory miskę czyszczę zawsze lepiej niż zmywarka:D a sernika koniecznie muszę spróbowac!
    2012/07/30 20:33:39
    O Wow ! Wygląda znakomicie! :)
    2012/07/30 21:52:18
    Mmm, muszę wreszcie zrobić jakieś cookie dough! :D
    2012/08/01 20:10:48
    Ale fajna sprawa! W sumie to raczej nie jadam surowego ciasta, ale muszę przyznać, że mnie to zaciekawiło- w serniku takie kulki mogą całkiem fajnie smakować :)
    2012/08/02 01:19:32
    Super pomysł,ciasto jest na pewno bardzo smaczne!

    Zapraszamy na konkurs sisterskitchen.blox.pl/2012/07/KONKURS.html

    Gość: Ola, cfo89.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/08/02 09:29:54
    Wygląda niezwykle smakowicie! :-)
    A ile masła potrzeba na spód?
    2012/08/02 22:46:04
    ach, zjadło mi linijkę. :( 60 g masła. :)
    2012/08/04 21:30:42
    Muszę spróbować :) – każdy sernik jest na mojej liście, a mam pytanie czy to surowe ciasto naprawdę pozostaje surowe?
    2012/08/04 22:33:22
    Pobyt w piekarniku robi swoje, ale dzięki kąpieli wodnej kuleczki pozostają takie kremowo surowo ciastowe. :)
    2012/08/09 07:07:24
    oo mniam mniam mniam <3
    Gość: , 46.227.111.14*
    2012/08/16 12:14:04
    Czy blaszkę z ciastem trzeba koniecznie wstawiać bezpośrednio do pojemnika z wodą czy można postawić go np. na niższej półce w piekarniku?
    2012/08/17 22:53:25
    blaszka może stać pod spodem, ale konsystencja kuleczek ciasteczkowych może być wtedy bardziej 'wypieczona'. :)
    Gość: mapeet1@o2.pl, ckq170.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/08/20 01:38:14
    mmmm aż cieknie ślinka! Wypróbuje na pewno Twój przepis :) Zapraszam też na mojego bloga, może znajdziecie coś ciekawego do spróbowania w zaciszu swojej kuchni :)
    lamiacuchina.wordpress.com/
  • […] data: 5 stycznia 2013     Kolejny, nie wiem już który ciasteczkowy przepis z mojej ukochanej książki dla miłośników surowego ciasta. Po świątecznych ciasteczkach zostało trochę zamrożonego […]

  • Aleksandra pisze:

    Zrobiłam ten sernik, ponieważ, dzięki tobie, jestem fanką cookie dough. Wyszedł piękny, płaski, równiutki – troszkę się tylko przypiekł. Nie miałam okazji go spróbować, bo był w prezencie, ale… podobno sernik bomba! Zrobię chyba jeszcze raz, ale teraz rodzinnie, na święta. Dzięki pięknie za pomysłowe przepisy! <3