05kw.2012

Cukrowe ciasteczka z lukrem królewskim – jak je dekorować?

Komentarzy: 5

sugar cookies cupcake royal icing


Lukrowanie – niby prosta czynność,z którą każdy miał do czynienia przynajmniej raz w życiu. A jednak rzadko mam chęci i czas, żeby się z tym pocackać i porobić naprawdę fajne rzeczy, zwłaszcza, że zbliża się Wielkanoc. Lukier królewski – znany jako royal icing jest świetny, jeśli chodzi o dekorowanie. Pozwala na stworzenie precyzyjnych wzorków i ładnie zasycha tworząc gładką powierzchnię.


Niewiele potrzeba – dobry przepis na ciasteczka, cukier puder, białko, trochę ekwipunku, trochę cierpliwości i w miarę nietrzęsąca się łapka.


Sama podchodziłam do tego kilka razy, korzystając z różnych porad i muszę przyznać, że progres  jakiś jest. Dlatego może i moja pomoc komuś się przyda. :)


1. Ciasteczka


Możecie wykorzystać swój ulubiony przepis na kruche ciasteczka, lub skorzystać z tego, co ja. Ważne, żeby ciastka nie kruszyły się zbytnio i nie zmieniały kształtu podczas pieczenia. Proste ciasteczka cukrowe można zrobić tak:


3/4 kostki masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru
2 jaja
2 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masło ucieramy z  cukrem. Dodajemy sól i wanilię, oraz kolejno jajka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wtedy dosypujemy stopniowo mąkę. Ucieramy do powstania gładkiego, miękkiego ciasta. Ma być miękkie, ale takie, żeby dało się z niego uformować kulę. Jeśli jest zbyt klejące, dodajemy mąki. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.


Po tym czasie rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką i pieczemy ok. 10 minut w 200 stopniach. Ciasteczka powinny być lekko zezłocone.


Dekorować możemy jedynie całkowicie wystudzone ciasteczka!


2. Cały ten stuff, czyli ekwipunek


Przede wszystkim – coś do wyciskania. I z małą końcówką, i z nieco większą. Niektórzy używają plastikowych buteleczek, inni rękawów cukierniczych. Wolę te drugie – najlepiej jednorazowe foliowe worki do nałożenie na tylkę, czyli końcówkę. Worków potrzebujemy tyle, ile kolorów chcemy użyć. Najlepiej przygotować sobie wszystko wcześniej. Do obrysowywania potrzebna jest tylka z okrągłym otworem o jak najmniejszej średnicy, a do wypełniania tylka z otworem również okrągłym, ale nieco większym – np. o średnicy 2-3 mm.


Przydadzą się też wykałaczki i miseczki do lukrów w różnych kolorach.


No i mikser do lukru.


3. Royal icing


1 białko jaja


ok. 2 szklanki cukru pudru


Białko ucieramy z  przesianym cukrem pudrem ok. 3-5 minut. Konsystencję kontrolujemy w prosty sposób: lukier jest gotowy, jeśli nacięcie zrobione nożem w nim nożem znika w przeciągu 5-10 sekund. Jeśli znika szybciej – dosypujemy cukru. Jeśli wolniej – dodajemy ociupinkę wody lub soku z cytryny. Na końcu możemy go barwić. Polecam barwniki w żelu, uprzedzając jedno z najczęstszych pytań. :)


Część lukru wykorzystamy do konturu. Nakładamy go do worka cukierniczego, a resztę lukru szczelnie zakrywamy!


4. Konturowanie


Czyli po prostu obrysowywanie. Kontury najlepiej wykonywać trzymając końcówkę dekoratora ok. 0,5 – 1 cm nad ciastkiem i płynnie poruszając ręką – praktyka czyni mistrza. Strużka lukru powinna gładko “spływać’ na ciastko. Odstawiamy ciasteczka do zastygnięcia konturów.


outlining decorating sugar cookies


Nie zwracajcie uwagi na moje murzyńskie palce ;o


5. Wypełnianie


Do pozostałego lukru dodajemy odrobinę wody lub soku z cytryny. Jego konsystencja ma być minimalnie rzadsza. Ciasteczka wypełniamy rysując – hmm- coraz bardziej wewnętrzne kontury. Widać to na zdjęciu. Staramy się to robić jak najdokładniej, ale jeśli zostaną szparki – nie ma obaw. Bo nadchodzi czas na potrząsanie ciasteczkiem – bierzemy je w łapkę i trzęsiemy jak shakerem. Lukier wewnątrz konturów ładnie się rozpłynie. Na nie do końca zastygnięty możemy nakładać dekoracje. Jeśli pozostaną w nim bąbelki powietrza – przekłuwamy je wykałaczką.


Ponownie zostawiamy ciasteczka do obeschnięcia.


 sugar cookies flooding


sugar cookies cupcake royal icing 2


Idę zagniatać ciasto na mazurka. :)

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Beata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.