08mar2013

Cupcake’owe cupcake’i

Komentarzy: 12

doublecupcake1
Czyli po prostu cupcake na cupcake’u. Kwintesencja babeczkowatości i uroczości. Trudno jest zrobić tort, kiedy od rana do wieczora siedzi się na uczelni, w trudach i znojach wkuwając piętnastosylabowe nazwy enzymów albo siedząc na 5-godzinnym wykładzie (kto to wymyślił?!). Ale dla kochanej osoby coś słodkiego na urodziny musi być. Więc były babeczki. Ja postawiłam na miękkie, kakaowe ciasto i krem serowy, w sumie już tradycyjnie. Z podanych proporcji wyszło mi dokładnie 6 babeczek i 6 maluszków na wierzch.
 

Na 6 podwójnych cupcake’ów:
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka maślanki
1/6 szklanki oleju
1/2 płaskiej łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/6 szklanki kakao
 
Krem:
300 g twarożku śmietankowego lub 3-krotnie zmielonego twarogu
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklankia śmietanki kremówki 30 lub 36%
+posypka do dekoracji
Zaczynamy od babeczek – suche składniki mieszamy. Dodajemy olej i maślankę, po czym miksujemy około 2 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozdzielamy do 6 foremek na muffinki i 6 foremek na mini muffinki. Pieczemy je oddzielnie.
Babeczki pełnowymiarowe pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach, a babeczki w wersji mini w tej samej temperaturze około. 10-15 minut. Studzimy. Jesli mini babeczki piekliśmy w papierowych papilotkach, wyjmujemy je z nich.
 
Twarożek ucieramy z cukrem. Stopniowo dolewamy śmietankę, ciągle ucierając. Po kilku minutach powinniśmy mieć delikatny, ale zwarty krem. 2 łyżki kremu wykorzystujemy do dekoracji małych babeczek, a resztę wyciskamy na większe. Oba rozmiary posypujemy posypką. Dodatkowo małe babeczki dobrze jest zwieńczyć jakąś “wisienką na torcie”. Składamy je i voila.
Kategorie: Cupcakes / Dekoracje
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj wykrywacz smaku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.