20Wrz2012

Cupcakes na maślance i krem z… mąki

Komentarzy: 21

cupcakes na maślance krem z mąki


cupcakes na maślance krem z mąki 2


Minęło już trochę czasu od kiedy przy hojnie zlajkowanym na fejsbuku zdjęciu obiecałam przepis na te fotogeniczne cacka. W oczekiwaniu na losowanie lotka (może szczęście się uśmiechnie tym razem…) w końcu się tym zajmę.


Babeczki miały być przede wszystkim ładne i urocze, bo tego dnia były bardziej modelkami i ozdobą, niż deserem, chociaż oczywiście ostatecznie skończyły w żołądkach. A przy okazji pozwoliły na wypróbowanie dwóch przepisów, które mogę śmiało uznać za bardzo przydatne. Przepis na wilgotne, proste, równo wyrastające babeczki i na krem.. hmm. z niczego, to znaczy z tego, co chyba zawsze jest w każdym domu. Co do babeczek to raczej wiadomo, że wszystko z dodatkiem maślanki zazwyczaj wychodzi dobre, ale co do kremu miałam wątpliwości. No bo jak to tak, z mąki? Ale ludzie na różnych stronachchwalili, że aż się nachwalić nie mogli, więc dałam mu szansę. Tymczasem konsystencją przypomina bardziej baardzo delikatny krem budyniowy lub bitą śmietanę, niż krem maślany, za którym nie przepadam. Mąka czyni cuda, jak widać. Tak więc nie ma się co bać, a chociażby z ciekawości – spróbować.

Cupcakes:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do piecz.
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier wanilinowy)
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 jaja

Mąkę z solą, proszkiem i sodą przesiewamy. Jajka ucieramy ok. 30 sekund, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę na przemian z maślanką, miksując po każdym dodaniu. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, a potem wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia. Voila.


Krem:
4 łyżki mąki
200 g miękkiego masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli dowolnego olejku
Mąkę mieszamy z mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, aż nasza mikstura zgęstnieje do konsystencji śmietany. Studzimy. To baaardzo ważne, żeby mieszanka była całkowicie wystudzona. W trakcie tego procesu stanie się też jeszcze gęściejsze.


Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, około 3 minut. Potem stopniowo dodajemy miksturę mączną. Ucieramy, aż zacznie nam powstawać gładki krem. Może to zająć ok. 5 minut, może mniej, może więcej. Mój na początku wyglądał niezbyt zachęcająco, ale powoli powoli stawał się gładki i jednolity.


Żeby uzyskać efekt dwukolorowych spiralek, do rękawa cukierniczego nakładamy krem zabarwiony na dwa różne kolory – jeden kolor przy jednym boku rękawa, drugi – przy drugim. Przy wyciskaniu oba będą wychodzić równocześnie.


Oczywiście jak zwykle nic. 2 zł w kaskadzie. Więcej nie gram w dużego lotka. :(


Cupcake’i nie pamiętam skąd :( A krem znalazłam tutaj.

Kategorie: Cupcakes
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.