02Gru2015

Cupcakes piernikowe

Komentarzy: 11

pierniczkowe3Jeśli tak jak i u mnie, tradycyjny piernik to dla Was za mało, to może być dobra alternatywa. Korzenne babeczki, nadzienie z białą czekoladą i cynamonem, a na wierzchu obowiązkowo pierniczki.
 
Na ok. 8 babeczek
1 1/3 szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju
 
Krem:
250 g twarożku śmietankowego
3/4 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
100 g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
ok. 10 sztuk małych pierniczków do dekoracji
 
Zaczynamy od babeczek. Mąkę przesiewamy z kakao, solą, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia.
 
W drugiej misce roztrzepujemy jajko z maślanką, olejem i cukrem. Suche i mokre składniki łączymy, energicznie mieszając, aż się połączą. Nakładamy ciasto do papilotek, do ok. 2/3 ich wysokości i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy.
 
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ucieramy twarożek z cukrem i cynamonem. Stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę. Następnie powoli wlewamy kremówkę, cały czas miksując, aż do powstania puszystego, zwięzłego kremu. Dekorujemy nim babeczki.
 
2 pierniczki bardzo drobno siekamy lub kruszymy i okruszkamy posypujemy babeczki. W każdą wbijamy dodatkowo 1 całe ciastko.

Kategorie: Boże Narodzenie / Cupcakes
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.