23lut2012

Cupcakes z kremem mlecznym

Komentarzy: 4

cupcakes z kremem mlecznym milk powder frosting


Jeśli chodzi o cupkejki, to zazwyczaj jestem wierna kremowi z twarożku, co w sumie widać w moich przepisach na babeczki. W różnych wariantach, z wanilią, z białą czekoladą, z owocami, z kokosem… I kształt trzyma, i smakuje o niebo lepiej, niż niektóre amerykańskie kremy masło&cukier puder w stosunku 1:1. Ale mleczny musiałam zrobić. Jak tak już znalazłam ten wpis, też przypomniało mi się robione wieki temu ciasto z podobnym właśnie. W sumie dość znane, najczęściej pod nazwą Milky Way albo Mleczna Kanapka. Ciemne biszkopty przełożone jasną, mleczną masą. Te babeczki to taka trochę jego wersja mini. Trochę modyfikacji, bo krem i tak trochę zbyt maślany jak dla mnie i voila. Mamy małe, kakaowe cupcake’i z mlecznymi czapeczkami dla kochających smak mleka w proszku oczywiście (JA!).

Na 12 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka/maślanki/kefiru
4 płaskie łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jaja
100 ml oleju
Krem:
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
130 g masła

1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Muffinki jak zwykle: jajka roztrzepujemy z olejem, cukrem i mlekiem.


Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, proszkiem i kakao. Zawartość obu misek łączymy i mieszamy, aż wszystko się jako tako wymiesza. Ciasto nakładamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. Studzimy.


Zwykłe mleko zagotowujemy z cukrem kryształem. Masło ucieramy i powoli dodajemy przestudzone mleko, oraz wanilię. Na koniec dodajemy mleko w proszku i cukier puder.

Kategorie: Cupcakes
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • zuza pisze:

    za krem mogę oddać życie. jestem dzieckiem wychowanym na mleku w proszku, ten smak zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :D krem wyżarłam z miski, może dwie babeczki wysmarowałam. nie chcę nawet myślec, ile kilogramów mi przybędzie po tym posiedzeniu, ale warto było.

  • Tatyana pisze:

    I do consider all of the ideas you have offered on your post. They’re really convincing and can definitely work. Still, the posts are very brief for novices. May just you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

  • ans pisze:

    zrobiłam je wczoraj :) smak babeczek dobry, ale muszę kupić lepsze kakao. co do kremu.. nie powalił mnie, w smaku wiadomo bardzo mleczny :) ale konsystencja bardzo się rozpływająca :(